Zich op de Amstel in de Amstelscheg.
Zich op de Amstel in de Amstelscheg. Provincie Noord-Holland/Theo Baart

Bijna 2 miljoen euro subsidie beschikbaar voor projecten in Amstelscheg

Natuur en milieu

AMSTELVEEN De provincie Noord-Holland stelt 1,9 miljoen euro subsidie beschikbaar voor projecten die de natuur en het landschap van de Amstelscheg versterken. Ook projecten die het gebied beter toegankelijk en ‘beleefbaar’ maken, kunnen vanaf 10 oktober een subsidie aanvragen. De Amstelscheg is een groengebied dat ligt ingeklemd tussen het stedelijke gebied van Amstelveen en Amsterdam Zuidoost. 

Het historische polderlandschap in het gebied is ontstaan rond de veenrivieren die door het gebied slingeren. De Amstel loopt door tot in Amsterdam en vormt een gewaardeerde recreatieve route. Ook polder De Ronde Hoep met zijn unieke stervormige verkavelingspatroon is onderdeel van de Amstelscheg. Eind vorig jaar is de Amstelscheg door de inwoners van de provincie verkozen tot het meest bijzondere landschap van Noord-Holland.

GROENE PAREL “De Amstelscheg is een veelzijdig gebied, een bijzonder historisch landschap, dat inwoners een plek van relatieve rust biedt. Deze groene parel in het sterk verstedelijkte gebied rondom Amsterdam willen we koesteren en daar waar kan nog mooier maken. Daarvoor stelt de provincie 1,9 miljoen euro beschikbaar,” zegt Esther Rommel, gedeputeerde Natuur en Landschap van Noord-Holland.

RECREATIEVE VOORZIENINGEN Niet alleen overheden en terreinbeheerders, ook lokale organisaties die zich inzetten voor natuur, recreatie of cultuurhistorie in de Amstelscheg kunnen tot 1 april 2023 voor hun project subsidie aanvragen. Het geld moet worden besteed aan fysieke maatregelen die natuur en landschap versterken of beter toegankelijk maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om de aanleg van vaar-, fiets- of wandelverbindingen of andere recreatieve voorzieningen. Met de subsidie kan tot 75 procent van de kosten gedekt met een maximum van 150.000 euro per project.

De subsidieregeling ‘Landschapsontwikkeling Amstelscheg NH 2022’ wordt gepubliceerd in het subsidieloket op de website van de provincie (noord-holland.nl). De regeling is opengesteld van 10 oktober 2022 tot en met 31 maart 2023.

De Amstelscheg heeft van Noord-Holland eerder het predikaat ‘Bijzonder Provinciaal Landschap’ gekregen. De komende jaren werkt de provincie samen met de gemeenten Amsterdam, Amstelveen, Ouder-Amstel, het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en gebiedspartijen om dit landschap ook voor de toekomst te behouden. Dat doet de provincie met een actualisatie van het gebiedsperspectief Amstelscheg uit 2011 en een uitvoeringsprogramma.

advertentie
advertentie