Monique uit Ouderkerk is wandelend begonnen met zwerfvuil op te halen en maakt haar woonplaats op die manier een beetje schoner.
Monique uit Ouderkerk is wandelend begonnen met zwerfvuil op te halen en maakt haar woonplaats op die manier een beetje schoner. Stichting HelemaalGroen

Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel

7 oktober 2022 om 12:55 Natuur en milieu

OUDERKERK Monique Bosman (66) woont al heel lang in Ouderkerk aan de Amstel in de gemeente Ouder Amstel. Ze heeft tot aan haar pensioen in de zorg gewerkt. Omdat ze graag iets nuttigs en zinvols wilde doen is ze al wandelend begonnen met het oprapen van zwerfvuil. Sinds kort gebruikt ze daarbij de app HelemaalGroen. Van de gemeente kreeg ze opruimmaterialen die netjes aan huis werden bezorgd. 

Ze wil de wereld graag schoner achterlaten voor haar kinderen en kleinkinderen. Door alleen maar te zeuren over de rommel gebeurt er niks, daarom is haar motto:  ’Verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Ze geniet van de positieve ontmoetingen die ze onderweg heeft. Misschien heeft haar actie tot gevolg dat mensen zich bewust(er) worden van hun eigen gedrag, je weet maar nooit..? Als ze enthousiast bezig is raakt haar zak zo vol dat ze er een zere arm van krijgt. Daarom kreeg ze tips voor het maken van een karretje, door een boodschappenwagen eenvoudig om te bouwen.

HOE WERKT HELEMAALGROEN HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken (app.helemaalgroen.nl). Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige 10.751 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is prettig om je route te zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land. (www.helemaalgroen.nl).

Dit jaar is al 173.000 kilometer geregistreerd opgeschoond in Nederland. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel.

WATERSCHAP Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV), waar Ouder Amstel onder valt, ondersteunt de ANBI Stichting HelemaalGroen. Hiermee wil het Waterschap, verantwoordelijk voor de kwaliteit van het oppervlaktewater, de bewustwording omtrent zwerfvuil helpen vergroten en de hoeveelheid plastic (zit ook in peuken) die in het water terechtkomt verminderen.

De gemeente Ouder Amstel telt nu 41 deelnemers bij HelemaalGroen en dat kunnen er meer worden. Zij maakten dit jaar al 600km schoon. In de gemeente Berkelland gebruikt ruim 1% van alle inwoners (484) de app en is al 18.300 km geregistreerd opgeschoond. “Doe ook mee, samen kleuren we Nederland groen en alle beetjes helpen”, aldus de stichting.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie