Medicijnafval.
Medicijnafval. Aangeleverd

Zorgen bij apotheken over afvoer medicijnafval in Ouder-Amstel

28 maart 2023 om 10:52 Natuur en milieu

OUDER-AMSTEL Inzameling van medicijnafval is in Nederland een verantwoordelijkheid van de gemeente. Sinds jaar en dag faciliteert, BENU Apotheek Aemstelwijck in Ouderkerk a/d Amstel en DiemerApotheek Duivendrecht, gemeente Ouder-Amstel hierbij. Dit door als inzamelpunten van medicijnafval te fungeren. Dit doen zij kosteloos. “Op deze manier dragen wij ons steentje bij aan een schoon milieu”, aldus Geralt Niezing, apotheker bij de DiemerApotheek.

Het ingezamelde medicijnafval wordt altijd door de gemeentemedewerkers bij de apotheken opgehaald en getransporteerd naar hun milieudepots.

Vanaf 1 april 2023 stopt de gemeente met het afhalen van al het ingezamelde medicijnafval bij de apotheken. Dit omdat de gemeentemedewerkers hiervoor niet gecertificeerd zijn.

“Wij vinden dat je, als gemeente, in deze situatie de verantwoordelijkheid niet moet afschuiven op de apotheken. Je dient je verantwoordelijkheid te nemen door je medewerkers te laten certificeren. Of door het ophalen van medicijnafval uit te besteden aan een andere partij die wel gecertificeerd is. Dit laatste gebeurt in tal van gemeentes in Nederland!”, aldus Niezing.

Veelvuldig overleg met de gemeente heeft tot nu toe helaas geen positief resultaat opgeleverd. “Toch hopen wij nog steeds dat gemeente Ouder-Amstel haar verantwoordelijkheid blijft nemen. En haar plannen om te stoppen met het ophalen van het ingezamelde medicijnafval terugdraait. Dit om te voorkomen dat medicijnafval in het huisvuil terechtkomt. Als de gemeente bij haar standpunt blijft, is het inleveren van al uw medicijnafval in de apotheken vanaf 1 april niet meer mogelijk.”

REACTIE GEMEENTE

Gemeente Ouder-Amstel bevestigt dat zij per 1 april het vervoer van medicijnafval van de apotheken niet meer kan verzorgen, doordat zij niet gecertificeerd is. 

“Als gemeente vinden we het een belangrijke service dat inwoners medicijnafval kunnen inleveren bij de apotheken. Net als de apotheken wil de gemeente niet dat eventuele restanten in het huisvuil terechtkomen. We zien daarom ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid”, zo laat Ouder-Amstel weten in een reactie.

De gemeente heeft met de apothekers gezocht naar oplossingen zoals het uitbesteden van het vervoer van de apotheek naar het depot aan een gecertificeerd bedrijf. Maar dit blijkt hoge kosten met zich mee te brengen. Evenals het certificeren (en gecertificeerd houden) van de voertuigen en medewerkers van het milieudepot. Die kosten moeten doorberekend worden waardoor de afvalstoffenheffing omhoog moet. De gemeente wil geen kostenverhoging voor inwoners.

Er is volgens de gemeente ook gekeken naar een alternatief waarbij de apothekers het transport naar de milieudepots verzorgen. De apothekers rijden al gecertificeerd rond met medicijnen. De gemeente wil hen dan graag faciliteren in de inzamelmiddelen (emballage). Ook kan het op afspraak buiten de openingstijden van de milieudepots gebracht worden. In deze situatie blijven de kosten voor inwoners gelijk omdat het transport van het medicijnafval, van de milieudepots naar de verwerker, door een gecertificeerd bedrijf al in huidige afvalstoffenheffing is opgenomen.

De gemeente sluit af: “Helaas zijn we er nog niet uitgekomen maar we vertrouwen erop dat we in overleg met de apotheken tot een goede oplossing komen. Inwoners kunnen hun medicijnafval blijven inleveren bij de milieudepots.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie