De app HelemaalGroen, waarin je je route kunt registreren tijdens het vuil opruimen.
De app HelemaalGroen, waarin je je route kunt registreren tijdens het vuil opruimen. Jeroen Jazet

Hans wil een schoon Ouderkerk aan de Amstel: ‘afval ruimen met app is erg handig’

21 juni 2023 om 07:30 Natuur en milieu

OUDERKERK ‘Ik kan wel over zwerfafval klagen, maar eigenlijk wil ik wel behulpzaam zijn bij het opruimen hiervan’.  Zo schreef Hans Dornseiffen (75) vijf jaar geleden aan de gemeente Ouder-Amstel. Direct kreeg hij een positieve reactie, inclusief grijpstokken en vuilniszakken. Vanaf dat moment ruimt hij op in zijn eigen wijk. ‘Zien opruimen doet opruimen’, want binnen de kortste keren gingen meerdere buurtbewoners meedoen.

Er ligt genoeg afval op het parkeerterrein bij het Sluisplein, bij de fietsenstalling van Connexxion, de ‘blowbankjes’ in het Koning Willem Alexanderpark en soms ook rond afvalcontainers. De gemeente heeft een warm hart voor de ongeveer vijftig opruimende burgers die in Ouder-Amstel actief zijn.

DIEREN EN AFVAL

Afval wordt vaak gedachteloos, soms gemakzuchtig weggegooid. Men heeft niet door dat onze aarde vervuilt door het plastic dat in de grond komt. Ooit vond Hans een chipszakje waarin een egeltje was gekropen om de laatste restjes chips te eten. Het zakje ging rond zijn kopje vastzitten, de egel kon er niet meer uit en stikte. Zoiets wil toch niemand?

Waren er eerst open afvalbakken waar afval uit werd geblazen door de wind of getrokken door vogels, die hebben nu - na overleg tussen Hans en gemeente - vrijwel allemaal een afsluitklep. 

Hans herkent ‘zwerfvuiltrends’: In coronatijd vond hij op parkeerterreinen zakken vol afval van fastfoodketens. Vervolgens was ‘lachgas’ in de mode en raapte hij soms tientallen gaspatronen, die ziet hij nauwelijks meer. Ook de hoeveelheid blikjes en plastic flesjes is de afgelopen tijd verminderd. Hans vindt zwerfvuil rapen een leuke bezigheid.  Hij blijft er fit bij, doet nuttig werk en het belangrijkste: Ouderkerk aan de Amstel wordt schoner.

APP

Hans gebruikt de app HelemaalGroen om zijn route te registreren. Het is handig te kunnen zien waar anderen al opgeruimd hebben. Waterschap-AGV is een samenwerking aangegaan met ANBI Stichting HelemaalGroen en ondersteunt deze financieel.

HELEMAAL GROEN APP

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie app.helemaalgroen.nl  De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige 13.098 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is prettig om je route te kunnen zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land helemaalgroen.nl.

Dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief wordt breed gedragen. Het leuke is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel en ieder bepaalt zelf de route zodat het nooit verveelt.

De gemeente Ouder- Amstel telt 53 deelnemers bij HelemaalGroen en er is dit jaar al 259 kilometer via de app geregistreerd opgeschoond.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie