De tentoonstelling omvat een selectie van de vele foto's die Wiebe Maliepaard maakte van weidevogels in de Duivendrechtse weidegebied.
De tentoonstelling omvat een selectie van de vele foto's die Wiebe Maliepaard maakte van weidevogels in de Duivendrechtse weidegebied. Wiebe Maliepaard

Fototentoonstelling Wiebe Maliepaard: ‘Het weidegebied in foto’s’

27 augustus 2023 om 07:30 Natuur en milieu

DUIVENDRECHT Van zaterdag 9 september tot en met donderdag 21 september zijn er 24 foto’s te zien van het Weidegebied in Duivendrecht ter gelegenheid van de Open Monumentendag.

Van de Stichting Oud Duivendrecht heeft Wiebe Maliepaard de opdracht gekregen foto’s te maken van het Weidegebied in Duivendrecht. Dit initiatief is genomen om de bijzondere natuurwaarde van dit gebied te laten zien via de vogels die er voorkomen. 

VOGELKIJKVIRUS

Wiebe (63 jaar): “Ik heb 30 jaar als grafisch vormgever voor het ministerie van LNV gewerkt en daarnaast was ik jarenlang beeldend kunstenaar en maakte schilderijen en tekeningen. In mijn jeugd ben ik met het vogelkijkvirus besmet en later ook gaan fotograferen, maar hazen en reeën vind ik ook geweldig”, zo geeft de fotograaf aan.

“Op een paar plekken rond het gebied heb ik met camouflagenetten vaste fotoplekken gemaakt. Daarnaast heb ik onder een camouflagedoek en in een tentje op andere plekken uren doorgebracht. Ik ben er méér dan honderd keer geweest en elke keer was het weer een verrassing wat ik te zien zou krijgen zowel qua vogel als gedrag. Ik heb niet alleen de vogels zo groot mogelijk in beeld willen brengen, maar soms met zijn omgeving erbij of juist in een bijzondere sfeer zoals in ochtend- en avondlicht. Honderden uren heb ik op mijn krukje gezeten, duizenden foto’s gemaakt en altijd genoten van de vogels en het buiten zijn.”

BIJZONDER

Tijdens het fotograferen maakte hij bijzondere momenten mee. “De ganzen en eenden die in het begin veel kabaal maakte en opvlogen als ze mij zagen wenden na verloop van tijd aan mij. Ze keken nog wel op, maar gingen er niet meer vandoor. Tijdens het uren stil zitten op mijn krukje kwamen er koolmezen op het net zitten, 30 cm van mijn gezicht, op zoek naar voedsel. Eén keer liep er een winterkoning tussen mijn voeten door, ging op mijn schoen zitten en pikte iets van mijn sok af. Zittend onder de camouflagedoek kwam er een koolmees óp mijn lens zitten”, zo vertelt hij enthousiast.

DUIVENDRECHTSE POLDER

“Sommige vogels heb ik regelmatig gezien zoals de waterral of dagelijks gehoord zoals de goudvink. Helaas is het me, door hun schuwheid, niet gelukt deze vogels te fotograferen in het Weidegebied. Naast de vogels van de weitjes, leven er veel soorten in de strook langs het talud van het spoor en de strook groen aan de andere kant van de busbaan. Veel van deze vogels zoeken ook regelmatig voedsel op de weitjes en omgekeerd foerageren er vogels van de weitjes op de strook langs het talud”, zo vertelt hij over de weidevogels in de Duivendrechtse polder.

“Wanneer ik aan het observeren en fotograferen was vanaf het bankje langs de busbaan, werd ik vaak aangesproken door bewoners van Duivendrecht. Ze vertelde me dan hoe bijzonder en prachtig ze het gebiedje vinden en dat het echt behouden moet blijven.”

Op de tentoonstelling is naast informatie over de vogels op de foto’s een lijst met alle 91 soorten die vanaf 2022 tot aan juli 2023 in dit gebied zijn waargenomen.

Vanaf 5 november tot eind december is deze tentoonstelling ook te zien in de publiekshal van het gemeentehuis van Ouder-Amstel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie