Zo dicht bij de Amstelvogel kom je alleen op Open Monumentendag - tot ziens op 9 september!
Zo dicht bij de Amstelvogel kom je alleen op Open Monumentendag - tot ziens op 9 september! Marion Kiewik

Windmolen de Amstelvogel krijgt eigen energie-opslag: de Amstel BatterEi

5 september 2023 om 16:00 Natuur en milieu

OUDER-AMSTEL Het elektriciteitsnet raakt vol. Om te voorkomen dat windmolen de Amstelvogel in Ouderkerk zijn energie niet meer kwijt kan aan het net, krijgt hij zijn eigen opslag: de Amstel BatterEi.

Het elektriciteitsnet is overbelast. Aan de ene kant is de vraag naar stroom enorm gestegen door bijvoorbeeld warmtepompen en elektrische auto’s. Aan de andere kant krijgt het net steeds meer duurzaam opgewekte wind- en zonne-energie geleverd. Precies wat we willen met de energietransitie. Maar het probleem zijn de kabels van het stroomnet; die kunnen dat niet aan op de piekuren. Nu al kunnen bedrijven in sommige delen van het land geen nieuwe aansluitingen krijgen.

AMSTELVOGEL

“Dan biedt tijdelijke opslag uitkomst,” zegt Michiel Bron, bestuurslid van coöperatie De Windvogel. “Voor onze turbine de Amstelvogel in Ouderkerk hebben wij het oog laten vallen op een mega-batterij. Hij zal bestaan uit twee delen, elk ter grootte van een zeecontainer. Samen kunnen die 2 Megawatt opslaan, dat is gelijk aan het vermogen van de Amstelvogel. Juist als het veel waait midden op de dag wanneer er weinig stroom wordt verbruikt, kunnen wij onze extra energie weghouden van het net. En op het moment dat het nodig is, gaan we bijleveren. Zo bevorderen wij een betere balans op het stroomnet.”

WINDVOGEL

De landelijke energiecoöperatie de Windvogel wil zonne- en windenergie voor iedereen. Als lid participeer je in “energieopwekking voor en door burgers” via verschillende projecten in het land. Met de groene energie van de Amstelvogel alleen kunnen jaarlijks 1.200 huishoudens van stroom worden voorzien. “Doordat wij die energie gaan opslaan, wordt het energienet op de piekmomenten minder belast. De nieuwe batterij kan straks het piekverbruik van circa 1000 huishouden in een uur leveren!”

Maar de batterij is er nog niet. “Vergunningen voor elkaar krijgen kost veel tijd. Pas als ze binnen zijn, kunnen we de batterij bestellen. We willen goed overleg met de omgeving; steeds als we een volgende stap zetten, zullen we dat laten weten. We mikken erop dat we de batterij in de zomer van 2024 in gebruik kunnen nemen.” 

BATTEREI

Ook al is ie er nog niet, het kindje heeft al wel een naam: de Amstel BatterEi - de winnende inzending van een prijsvraag onder de leden van de coöperatie. Bron: “Met De Windvogel zijn we altijd op zoek naar nieuwe ontwikkelingen om een bijdrage te leveren aan de energietransitie. Wij waren een van de eersten die een batterij wilden neerzetten. Nu zien we dat steeds meer coöperaties voor wind- en zonneparken er ook over nadenken. En vragen ze ons om advies.” Het blijkt een trend. Wie weet, misschien hebben we in de toekomst allemaal een batterij in de berging…

MONUMENTENDAG

Hoe werkt de Amstelvogel en waar komt straks de Amstel BatterEi? Op Open Monumentendag zet de windmolen zijn deur open voor bezoekers. Dan zijn twee molenaars aanwezig plus enkele bestuursleden van de Windvogel om alle vragen te beantwoorden over duurzaamheid, de werking van de turbine en de toekomstige plek van de batterijen.

Zaterdag 9 september, van 14 tot 16 uur. Adres: Middenweg/Holendrechterzijweg 0, Ouderkerk aan de Amstel. Zie ook: https://www.openmonumentendag.nl/monument/amstelvogel/..

Marion Kiewik

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie