Luchtfoto met contouren plangebied De Nieuwe Kern.
Luchtfoto met contouren plangebied De Nieuwe Kern. Aangeleverd

De Nieuwe Kern: 4.500 woningen rondom een stadspark

30 januari 2020 om 07:00 Nieuwbouw

DUIVENDRECHT Tussen station Duivendrecht en de A2 verrijst de komende jaren een bijzondere nieuwe wijk. In het gebied dat bekend staat als De Nieuwe Kern komt ruimte voor 4.500 woningen rondom een groot stadspark, 250.000 m² voor bedrijven, horeca, kantoren en uitbreiding van sportcomplex De Toekomst van Ajax. Woensdag 29 januari presenteerde de gemeente Ouder-Amstel de concept-structuurvisie voor het gebied. 

WIJK IN BALANS De concept structuurvisie is een exercitie om trots op te zijn omdat het de complexe waarden van het gebied met elkaar verzoent tot een geheel. Onder de rook van nationale toplocaties als Ziggo Dome en Johan Cruijff  Arena creëren we een wijk die een balans vindt tussen groen en bebouwing, recreëren en werken, volkstuinen en openbaar groen, topsport en ontspanning, stedelijke dichtheden en de kenmerkende intimiteit van Ouder-Amstel, tussen auto, trein en vooral fiets, lokaal en een internationale vervoershub van bussen en ruimte voor bedrijven, tussen rust en drukte. Alles in één wijk. 

SPORTVELDEN OP DAK De verschillende buurten en functies in De Nieuwe Kern worden onderling verbonden door een centraal gelegen park. Ajax breidt haar trainingscomplex De Toekomst uit. Recreatie en (top)sport zorgen samen voor een wijk die altijd in beweging is. Bijzonder is de Smart Mobility Hub (SMH), een multifunctioneel gebouw met  parkeervoorzieningen gecombineerd met sportvelden op het dak. De ligging bij Station Duivendrecht maakt De Nieuwe Kern een ideale locatie voor een goed bereikbare woonwijk waar langzaam en duurzaam verkeer prioriteit krijgen. Door deze ontwikkeling ontstaat een aantrekkelijke groene stadswijk waar voor elke inkomensgroep en leefstijl plek is. 

De ontwikkeling van De Nieuwe Kern is mogelijk dankzij een goede samenwerking tussen de gemeente Ouder-Amstel en de grondeigenaren: de gemeente Amsterdam, VolkerWessels Vastgoed, NS Stations en AFC Ajax.

DUIDELIJKHEID VOOR VOLKSTUINDERS De concept-structuurvisie geeft duidelijkheid voor de volkstuinders in het gebied. Door rondom het stadspark hoger en compacter te bouwen, kan tweederde van de volkstuinen blijven op hun huidige plek. De gemeente Amsterdam als grondeigenaar en verhuurder biedt volkstuinders die moeten verhuizen door de nieuwe wijk een passend, maar wel wat kleiner alternatief binnen de bestaande volkstuinparken. Ook voor de voetbal- en tennisvereniging komt er een tijdelijke en daarna definitieve oplossing. Belangrijke randvoorwaarde voor uitvoering van de plannen is wel dat er een onherroepelijk bestemmingsplan wordt vastgesteld. Dat zal naar verwachting in 2021 of 2022 zijn.

Meer informatie over De Nieuwe Kern is te vinden op denieuwekern.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie