Het perceel aan de Holendrechterweg.
Het perceel aan de Holendrechterweg. google maps

Gemeente vestigt voorlopig voorkeursrecht op strook grond Holendrechterweg

23 mei 2023 om 11:15 Nieuwbouw

OUDERKERK Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Ouder-Amstel heeft een voorlopig voorkeursrecht gevestigd op een strook grond langs de Holendrechterweg. De gemeente is eigenaar van een stuk grond achter de betreffende strook. Daarom heeft zij een belang: verkoop van deze strook grond aan derden kan mogelijk betekenen dat het perceel van de gemeente niet meer gebruikt kan worden voor woningbouw.

Het voorkeursrecht houdt in dat de grondeigenaar, als hij deze grond wil verkopen als eerste moet aanbieden aan de gemeente. Conform de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG) vervalt dit besluit van het college binnen drie maanden. De gemeenteraad kan dit voorkeursrecht verlengen voor ten minste een periode van drie jaar. 

VERKOCHT

Wethouder Victor Frequin (ruimtelijke ordening en wonen): “De betreffende strook grond is indertijd buiten de gemeente om verkocht door het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht aan een particulier. Het stuk grond van de gemeente ligt daarachter. De meest logische ontsluiting van het stuk grond van de gemeente gaat over de strook grond die daarvoor loopt. Zo kan verkoop van die strook de bouw van woningen op de grond van de gemeente onmogelijk maken. De gemeente kreeg kort geleden informatie dat omwonenden interesse hadden getoond in de koop van deze strook grond. Ik ben in gesprek met deze omwonenden, maar had nog niet gehoord over hun interesse om deze grond te kopen. Vandaar het snelle handelen om dit voorlopige voorkeursrecht te vestigen. Uiteraard blijf ik in gesprek met de omwonenden.”

IN GESPREK

Zowel het stuk grond van de gemeente als de strook daarvoor aan de Holendrechterweg liggen tussen de Watergang en perceel Holendrechterweg 12. De gemeente heeft haar eigen stuk grond eerder willen verkopen aan de huidige eigenaar van genoemde strook in een soort grondruiltransactie. Omwonenden hebben daartegen een kort geding aangespannen bij de voorzieningenrechter. Deze heeft beslist dat de gemeente haar stuk grond moet aanbieden aan alle geïnteresseerden, en niet alleen aan de eigenaar van de genoemde strook. Wethouder Frequin is naar aanleiding van het kort geding in gesprek gegaan met de omwonenden. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie