Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Pixabay

Eerste groep 4-jarige kinderen in Amstelveen en Ouderkerk geplaatst volgens nieuw toelatingsbeleid

5 februari 2024 om 16:13 Onderwijs

AMSTELVEEN De 266 aangemelde 4-jarigen (geboren tussen 1 september 2020 en 31 december 2020) zijn op 1 februari op een van de basisscholen in Amstelveen of Ouderkerk geplaatst volgens het nieuwe toelatingsbeleid. Op zes basisscholen moest worden geloot, omdat op deze scholen meer aanmeldingen dan plaatsen waren. In totaal zijn 250 kinderen (94%) geplaatst op de school van 1ste voorkeur; 9 kinderen (3%) op de 2de voorkeur; 4 kinderen op de 3de voorkeur (2%); 2 kinderen op de 4de voorkeur en 1 kind op een overige school. Totdat deze groep kinderen 4 jaar is, maken zij, indien er een lege plaats ontstaat (bijvoorbeeld door verhuizing) nog kans op een school van hogere voorkeur.

Alle betrokken ouders zijn inmiddels in bezit van de uitslag van de plaatsing. Zij hebben tot en met 14 maart de tijd om aan de school te laten weten dat zij van deze plaats gebruik gaan maken.

GELIJKE KANS

Met ingang van september 2023 zijn de besturen van de basisscholen in Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel overgestapt op het nieuwe en gezamenlijk toelatingsbeleid voor toekomstige 4-jarigen. Dat geldt voor alle kinderen die vanaf 1 september 2020 geboren zijn. Deze nieuwe werkwijze moet waarborgen dat elk kind onder gelijke omstandigheden een gelijke kans heeft om een basisschool van voorkeur te krijgen. Op de 23 basisscholen van vijf schoolbesturen - Amstelwijs, Onderwijsgroep Amstelland, Geert Groote, School of Understanding en IBS Elif N-H - verloopt hierdoor het aanmelden en toewijzen van de plaatsen op dezelfde wijze. De betrokken besturen hebben in aanwezigheid van de gemeente op donderdag 1 februari de eerste plaatsing volgens dit nieuwe toelatingsbeleid uitgevoerd.

23 BASISSCHOLEN

In september hebben de ouders van kinderen die in schooljaar 2024-2025 voor het eerst naar de basisschool gaan de brochure ‘Voor het eerst naar de basisschool in Amstelveen en Ouderkerk’ samen met een aanmeldformulier ontvangen. Vanaf dat moment konden zij hun kind aanmelden door het aanmeldformulier bij de school van eerste voorkeur in te leveren. Bij de aanmelding geven ouders in volgorde van voorkeur meerdere scholen op. Zij kunnen uit alle 23 basisscholen in Amstelveen en Ouderkerk kiezen.

Het toewijzen van de plaatsen aan alle aangemelde kinderen die in dezelfde periode vier jaar worden, verloopt volgens vastgestelde regels voor alle deelnemende basisscholen gelijktijdig en geautomatiseerd. Het resultaat van de plaatsing is dat elk aangemeld kind een plaats op de hoogst mogelijk school van voorkeur wordt aangeboden.

Kinderen die geboren zijn tussen 1 september 2020 en 31 december 2020 en nog niet zijn aangemeld, kunnen nog steeds worden aangemeld. Op 13 van de 23 basisscholen zijn nog plaatsen beschikbaar. Op de website www.basisscholenamstelveen-ouderkerk.nl staat een lijst van de scholen die voor deze geboortegroep nog plaats hebben

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie