De beoogde nieuwe locatie voor de twee scholen is de Bindelwijk, waar onder meer nu ook de OBA gevestigd is.
De beoogde nieuwe locatie voor de twee scholen is de Bindelwijk, waar onder meer nu ook de OBA gevestigd is. OBA

Grote zorgen bij ouders over twee scholen onder één dak

20 oktober 2020 om 11:00 Onderwijs

OUDERKERK Ouders van Het Kofschip hebben in de ouderraadpleging ‘nee’ gestemd tegen twee scholen onder één kap. Het bestuur van Onderwijsgroep Amstelland heeft het negatieve advies van de MR genegeerd en de aanvraag voor nieuwbouw voor Het Kofschip en de Amstelschool onder één dak onlangs ingediend bij de gemeente. De beoogde locatie hiervoor is de Bindelwijk.

ZORGEN BIJ OUDERS De schoolgebouwen van het Kofschip aan het Turfsterkerspad op de Koningin Wilhelminalaan zijn aan vervanging of een grote renovatie toe. De belangrijkste redenen voor de meeste ouders van het Kofschip om ‘nee’ te stemmen tegen twee scholen onder een kap zijn: verlies van kleinschalige karakter van de school, zorgen om (verkeers)veiligheid en fors verlies van buitenspeelruimte. De ouders van het Kofschip zijn voorstander van nieuwbouw of renovatie op de huidige hoofdlocatie aan het Turfstekerspad.

Voor ouders van het Kofschip geldt dat zij bewust hebben gekozen voor een kleine school voor hun kind(eren). Door de school op de huidige locatie Turfstekerspad te renoveren of nieuw te bouwen, blijft het kleinschalige karakter behouden, biedt het een veilige verkeerssituatie door verspreiding van verkeersstromen in het dorp en kunnen de kinderen gebruik blijven maken van meerdere grote buitenspeelruimtes, ook buiten schooltijd.

GROTE GEVOLGEN VOOR OUDERKERK Twee scholen onder één dak op de locatie Bindelwijk heeft gevolgen voor het karakter van heel Ouderkerk, zo stelt de Werkgroep Nieuwbouw Het Kofschip. “Op de drie locaties waar nu scholen met speelruimte zijn en kinderen na schooltijd kunnen spelen, worden straks huizen gebouwd. Dit betekent dat er in Ouderkerk, waar op dit moment al weinig speelpleinen zijn, straks nog minder buurtpleinen over zijn. Dit is niet goed voor de ontwikkeling en gezondheid van de kinderen en verandert het karakter van Ouderkerk.”

Wat het dorpse karakter ook verandert is het grootschalige gebouwencomplex dat midden in het dorp verschijnt achter de te behouden sporthal, met drie bouwlagen om de twee scholen en alle huidige Bindelwijkactiviteiten onder te brengen. Gezien de oppervlakte van het terrein van de Bindelwijk en de behoefte aan extra parkeerplaatsen is er veel te weinig ruimte om goede buitenspeelpleinen te maken. De enige plek is op het dak. Daar moeten dan in totaal 440 kinderen gedurende de dag gebruik van maken. Ouders van het Kofschip hebben kenbaar gemaakt dat ze voor het Kofschip eigen speelruimte willen van minimaal 1500m2 (net als nu op het Turfstekerspad) en niet op het dak.

Een megacomplex midden in het dorp levert een onveilige verkeerssituatie op voor de kinderen en overige dorpsbewoners aan de levensgevaarlijke Julianalaan met hard rijdende auto’s en veel wielrenners. Dit is vragen om ongelukken met schoolgaande kinderen. Ook is er de vrees dat er veel verkeers- en parkeeroverlast in de Strandvlietlaan en overige zijstraatjes ontstaat.

NADER ONDERZOEK Werkgroep Nieuwbouw Het Kofschip vraagt om een nader onderzoek naar nieuwbouw of verbetering van het Kofschip en de Amstelschool op de huidige locaties. “Zo behouden we de kleinschaligheid van beide scholen en blijft Ouderkerk een veilig en prettig dorp voor iedereen.”

advertentie
advertentie