Gymnasiumklas met de rector.
Gymnasiumklas met de rector. Ir. Lely Lyceum

Ir Lely Lyceum houdt dinsdag 2 februari een Digitale Open Avond

1 februari 2021 om 08:32 Onderwijs

AMSTERDAM Het Ir. Lely Lyceum heeft wegens de lockdown de Open Avond verplaatst. De nieuwe datum voor de Digitale Open Avond is dinsdag 2 februari van 19.00 tot 20.15 uur.

Het Ir. Lely Lyceum staat inmiddels bekend als de sterkst groeiende school van Amsterdam. De school, met mavo, havo en vwo, is gevestigd aan Ravenswaaipad 3, Amsterdam-Zuidoost. De school is goed te bereiken met het openbaar vervoer (onder andere metrolijnen 50 en 54) en de fiets. In dit artikel een gesprek met Jeroen Rijlaarsdam, sinds drie jaar rector-bestuurder van de school. 

Waar is die populariteit aan te danken? “We hebben onze interne organisatie veranderd, waardoor er meer aandacht is voor de pedagogische relatie met de klas en de didactische vaardigheden van de docent. Leerlingen voelen zich thuis op school, het is er rustig, veilig en de sfeer is heel fijn. Iedereen kent elkaar hier, het is geen grote leerfabriek waar de docenten en conciërges de leerlingen amper kennen. We bieden op vmbo geen basis-kader meer aan, alleen nog de mavo. Op vwo-niveau bieden we sinds 2018 Gymnasium aan en daar is veel belangstelling voor. De afgelopen twee jaar is onze instroom mooi verdeeld geweest (eenderde mavo-, een derde havo- en een derde vwo-leerlingen). Een van onze sterke punten is de persoonlijke aandacht die wij voor onze leerlingen kunnen bieden. Naast het mentoraat, hebben wij extra leerlingbegeleiders, gratis huiswerkbegeleiding en veel aandacht voor het stimuleren van lezen. Landelijk stroomt gemiddeld 7 procent van de leerlingen af naar een lager niveau, bijvoorbeeld van havo naar mavo. Op onze school is dat beeld compleet omgekeerd, hier haalt ruim 33 procent juist een hoger niveau, bijvoorbeeld een brugklasser die met een havo-advies binnenkomt en met een vwo-diploma de school verlaat. Een van de succesfactoren is dat we geloven dat leerlingen extra gemotiveerd worden als ze ook buiten de school leren. Het Lely Lyceum kent daarvoor drie pijlers. Technasium, internationalisering en empowerment.” 

Wat houden die pijlers precies in? “Leerlingen die Technasium kiezen, volgen het vak Onderzoek & Ontwerpen. Daar leer je niet uit een boekje, maar krijg je een opdracht van een bedrijf die je dan op een creatieve en technologische manier moet oplossen. Daarnaast is het mogelijk om schoolvakken in het Engels te volgen (TTO) en zijn er veel internationaliseringsprojecten. Met empowerment wordt bedoeld dat leerlingen ook buiten de gebruikelijke vakken veel leren op school. Je krijgt dus niet alleen wiskunde en Spaans, maar je leert ook bijvoorbeeld hoe je moet debatteren, koken en programmeren. Ook op het gebied van sport doen we heel veel, er is van alles mogelijk. Niets moet, maar we stimuleren het wel. Leerlingen kunnen daar zelf keuzes in maken en hun talent ontdekken.”

Zie: www.lelylyceum.nl voor meer informatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie