Angelina (groep 6), Wethouder Koek, Mia (groep 4) en Liv (groep 5) met de tijdcapsule.
Angelina (groep 6), Wethouder Koek, Mia (groep 4) en Liv (groep 5) met de tijdcapsule. Gemeente Ouder-Amstel

Leerlingen van Amstelschool graven tijdcapsule in

9 februari 2023 om 09:00 Onderwijs

OUDERKERK Leerloingen van groep 4,5 en 6 van de Amstelschool hebben maandag 6 februari zelf geschiedenis geschreven. Ze groeven een tijdcapsule in onder de grote zittende pop tegenover het gemeentehuis van Ouder-Amstel. Wethouder Paulette Koek vertelde kort wat over het beeld (van Nick Renshaw) en vervolgens ging de glanzende capsule de grond in. Daar blijft hij grofweg vijftig jaar liggen. 

Heden, verleden en toekomst

Een week eerder kregen de kinderen vanuit Historisch Kwartier Ouderkerk een korte les over het verleden, het nu en de toekomst. Het ging onder meer over (gebruiks)voorwerpen die niet meer bestaan of zijn veranderd. De leerlingen dachten vervolgens zelf na over wat nu echt van deze tijd is. Met groot enthousiasme werden voorwerpen en afbeeldingen verzameld om de tijdcapsule te vullen. Van alles ging de capsule in: een geurpod van een Air Up (drinkfles), voetbalplaatje, Pokémonkaart, een wokkel (voor je haar) en een nieuwsartikel over de oorlog in Oekraïne. Allemaal voorwerpen om zich over te verbazen voor toekomstige vinders.

Idee

Het idee van de tijdcapsule ontstond bij Historisch Kwartier Ouderkerk, dat inwoners bewust wil maken van de geschiedenis en het erfgoed van Ouderkerk. “De leerlingen van de Amstelschool hebben nu zelf een stukje geschiedenis gemaakt”, vertelt Nienke Peeters, educator bij Historisch Kwartier Ouderkerk. Het bezoek werd afgesloten met een Ouderkerks turfje van Bakkerij Out.   

Historisch Kwartier

Het Historisch Kwartier is het hart van het beschermde dorpsgezicht van Ouderkerk aan de Amstel. Het omvat vijftien historische monumenten en cultuur, zoals de Portugees-Israëlitische Begraafplaats Beth Haim, Amstelkerk, Museum Amstelland, Bakkerij Out, De Oude Smidse, en de St. Urbanuskerk. Het is één van de oudste plekken van Amstelland. Hier werd in de 11e eeuw Amestelle gesticht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie