Rob Fijlstra bladert door de stapel met 1600 handtekeningen.
Rob Fijlstra bladert door de stapel met 1600 handtekeningen. Marion Kiewik

Burgerinitiatief en landelijke petitie tegen bomenkap A9

30 september 2019 om 11:11 Opinie

OUDERKERK "De teller staat nu op 1600", kon Rob Fijlstra zondag 29 september met ingehouden trots melden. "Maar meer nog dan door het aantal handtekeningen ben ik getroffen door de intensiteit waarmee mensen tekenen. Je voelt de boosheid, de bezorgdheid - men kan gewoon niet geloven wat er gebeurt."

Uit pure verontwaardiging schreef Rob Fijlstra een zienswijze tegen de gemeentelijke conceptvergunning voor de kap van 11.000 tot 14.000 bomen ten behoeve van de uitbreiding van de A9 en de aanleg van een 'verzorgingsplaats'. Samen met andere bezwaarmakers publiceerde hij die op de website van de Vrienden van Ouderkerk. De steunbetuigingen voor dit Burgerinitiatief stroomden binnen en vervolgens de handtekeningen, waarmee dorpelingen of andere belanghebbenden mede-ondertekenaar van de zienswijze worden. "Verontwaardigd ben ik ook over de houding van ons college van B en W. Zij zetten in op 'maximale herplant'. Ze zouden moeten zeggen: mensen, dit kán niet meer in deze tijd, wij verlenen hiervoor geen vergunning. Maar nee, ze stáán niet voor hun inwoners!"

PUBLICITEIT Berichtgeving in het Weekblad voor Ouder-Amstel in juli bracht cabaretier Dolf Jansen, inwoner van Ouderkerk, tot een hartekreet in Vroege Vogels: "Van bomen blijf je af." Daarna was het even stil, maar inmiddels is er landelijke publiciteit. Dagbladen Parool, Volkskrant en NRC wijdden stukken aan de bomenkap, terwijl Hart van Nederland en het regionale NH Nieuws tv-items maakten. De handtekeningenactie tijdens de Ideeënmarkt op 't Kampje kreeg opvolging met een sessie afgelopen zaterdag op de parkeerplaats bij de Plus. En bewoners zijn spontaan aan het inzamelen geslagen in hun eigen wijk.

KANTELMOMENT "Niet alleen het sentiment over het klimaat is omgeslagen de laatste tien jaar, men ziet nu ook hoe belangrijk bomen zijn voor het klimaat. En voor ons. Steeds meer mensen hebben luchtwegproblemen. We kunnen er niet langer van wegkijken. Dit is echt een kantelmoment." En daarom hoopt Fijlstra op nog meer handtekeningen. Tot 15 oktober kunnen de inwoners daarvoor ook terecht bij Hubo Gijs de Haan, schoenmaker Richard, Maschinka damesmode en de kantine van de Bindelwijk.

PETITIE Parallel hieraan is Ouder-Amstel Anders een landelijke petitie gestart tegen bomenkap en benzinestation, als signaal aan Rijkswaterstaat en Ministerie van Infrastructuur. Deze petitie kan online worden ingevuld door alle Nederlanders. Dat is dus iets anders dan een zienswijze; die kan alleen worden ingediend door direct belanghebbenden, met een handtekening op papier. De tekst van de zienswijze van het Burgerinitiatief is te vinden op www.mijnouderkerk.nl. Wie nog geen gelegenheid had om te tekenen, kan dat alsnog doen op zaterdag 12 oktober, van 11.00 tot 13.00 uur, bij de Plus en de Jumbo en teken online op petities.nl.

Marion Kiewik

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie