Afbeelding
Eigen foto

Men schrijft ons: Ondanks NEE ouders, toch nieuwbouw Kofschip en Amstelschool bij Bindelwijk?

11 maart 2020 om 11:30 Opinie

OUDERKERK Drie inwoners schreven onderstaande hartenkreet over de mogelijke nieuwbouw van Amstelschool en Kofschip in de Bindelwijk. Waarom wordt er niet naar de ouders geluisterd, vragen zij.

Roy Berents, Michel Jansen en Alexander Elmecky

Ondanks een overtuigend NEE van de ouders van Het Kofschip en de Amstelschool en een door 225 personen ondertekende Petitie Géén groot scholencomplex op locatie Bindelwijk willen de schoolbestuurder en de wethouder de plannen voor nieuwbouw van Kofschip en Amstelschool op de locatie Bindelwijk toch doorzetten.

NEE VAN OUDERS TEGEN 2-SCHOLEN-ONDER-1-DAK De ouderraadpleging op beide scholen heeft onlangs plaatsgevonden en de uitslag is een overduidelijk NEE tegen de nieuwbouw van 2-scholen-onder-1-dak van de meerderheid van de ouders. De opkomst op beide scholen was 60%, waarvan 60% van de ouders TEGEN 2-scholen-onder- 1-dak heeft gestemd. De redenen TEGEN zijn: verlies van het prettige kleinschalige karakter van de school, te verwachten verkeersonveiligheid bij beoogde locatie, enorm verlies aan buitenspeelruimte/schoolplein, onduidelijkheid plannen, gebrek aan vertrouwen in het proces en gebrek aan aandacht voor mogelijke renovatie/vernieuwing huidige Amstelschool.

SCHOOLBESTUURDER NEGEERT NEGATIEF ADVIES MR-EN Beide medezeggenschapsraden (MR-en) hebben daarom een negatief advies aan het schoolbestuur gegeven betreffende nieuwbouw van beide scholen samen. Het College van Bestuur van Onderwijsgroep Amstelland, waar Het Kofschip en Amstelschool samen met 11 andere scholen onder vallen, wordt gevormd door één persoon. Met grote verbazing hebben we inmiddels haar reactiebrief op het negatieve advies van de MR-en van beide scholen gelezen. Zij heeft besloten ondanks de negatieve adviezen van beide MR-en toch een aanvraag te willen indienen bij de gemeente voor de realisatie van nieuwbouw waarin de beide scholen onder één dak komen.

VERDRAAIING UITSLAG OUDERRAADPLEGING In de toelichting telt de schoolbestuurder de 40% ouders die niet gestemd hebben mee als 'neutrale stemmer' en vertaalt vervolgens de uitslag van de ouderraadpleging naar 67% van de ouders die neutraal-positief zijn, tegenover 33% negatief. Het is statistisch volledig onjuist om de 'niet-respondenten' te benoemen als de groep 'neutraal of geen mening' en deze dan ook nog eens onder een groep 'neutraal-positieve' respondenten te plaatsen. Dit is het verdraaien van de feiten en volstrekt onacceptabel. Met bijna 60% van de ouders die hebben gereageerd, kan de uitkomst als statistisch representatief worden gezien voor alle ouders. Het heeft er alle schijn van dat vanwege de wettelijke verplichting dit MR-adviestraject met ouderraadpleging doorlopen moest worden, maar dat ongeacht de uitslag het vervolgtraject al lang vast stond. Veel ouders zijn hier boos en zeer teleurgesteld over.

WETHOUDER NEGEERT PETITIE  Verantwoordelijk wethouder Van der Weele heeft in een gesprek in januari te kennen gegeven door te willen gaan met de nieuwbouw van 2-scholen-onder-1-dak plus kinder- en naschoolse opvang op de locatie Bindelwijk, met behoud van de sporthal en terugkeer van een nog nader te bepalen deel van de maatschappelijke voorzieningen. Als belangrijkste redenen voor samenvoegen van de 2 scholen draagt zij aan dat dit nodig is voor een rendabele kinderopvang en dat dit tot betere samenwerkingsmogelijkheden tussen de scholen leidt. Belangrijk voordeel van de locatie Bindelwijk is bovendien dat hier al de bestemming 'maatschappelijke functies' met een maximale bebouwingshoogte van 12 meter (3 à 4 bouwlagen) op ligt. Aldus de wethouder.

Dit lijken ons erg magere, opportunistische en arbitraire redenen. Vervolgstap is een nader onderzoek waar de gemeenteraad in april nog toestemming dient te geven. De wethouder gaf aan dat het afwachten was op de ouderraadpleging die op de scholen zou plaatsvinden en het advies van het schoolbestuur.

WAAROM WORDT ER NIET GELUISTERD? Waarom wordt er niet geluisterd naar de ouders? Waarom is er in het proces van de afgelopen 4 jaar tot nu toe geen enkele vorm van participatie of inspraak geweest? Waarom wordt er gekozen voor de nieuwbouw van 2-scholen-onder-1-dak op een locatie waar het eigenlijk niet past, waar dit tot verkeersoverlast en verkeersonveilige situaties met kinderen gaat leiden en waar er nog géén kwart van de huidige schoolpleinen (van ca 4.500 m2 naar 600 à 1.000 m2 schoolplein voor beide scholen) terugkomt? Waarom is het voor de hand liggende alternatief van nieuwbouw of vernieuwing van Het Kofschip en Amstelschool op de huidige locaties nooit serieus onderzocht, en wordt dit nu niet alsnog onderzocht?

ALTERNATIEF MET GOED ONDERWIJSKLIMAAT & PRETTIGE LEEFOMGEVING De argumenten van de schoolbestuurder voor de keuze voor nieuwbouw van 2-scholen-onder-1-dak zijn synergie- & samenwerkingsvoordelen, meer mogelijkheden voor innovatief onderwijs, en (iets) lagere kosten nieuwbouw en onderhoud. Het lijkt erop dat 'onderwijsefficiency' boven alles gaat.
Wij denken dat synergie/samenwerking en innovatief onderwijs ook prima in 2 schoolgebouwen op de huidige locaties te organiseren is. Qua kosten is nieuwbouw van de beide scholen afzonderlijk op de huidige locaties financieel niet ongunstiger dan de gestapelde nieuwbouw op de locatie Bindelwijk, indien de huidige schoolpleinen niet helemaal worden volgebouwd met woningen zoals de wethouder onlangs heeft gezegd. Voor het Kofschip lijkt nieuwbouw noodzakelijk, voor de (in 2007 nog verbouwde) Amstelschool is verbetering en misschien nog een kleine aanbouw ook nog een optie. Dan is dit ook verreweg de goedkoopste optie! Tevens worden de onderhoudskosten van scholen ook bij nieuwbouw op 2 locaties lager dan bij de huidige 3 locaties.

GEMEENTEBESTUUR GRIJP IN Als de lijn van de schoolbestuurder en verantwoordelijk wethouder Van der Weele wordt doorgezet, druist dit geheel in tegen de uitkomsten van de ouderraadpleging, de weloverwogen adviezen van de MR-en van beide scholen, en de mening van honderden ouders, buurtbewoners en Ouderkerkers die de petitie hebben ondertekend.
Het kan toch niet zo zijn dat de besluitvorming in ons dorp op zo'n niet democratische en ondoorzichtige wijze plaatsvindt en dat betere alternatieven zonder onderzoek zomaar van tafel worden geveegd. Wij gaan het College van B&W en de gemeenteraad daarom vragen om in te grijpen en het alternatief met nieuwbouw/vernieuwing van de twee scholen op de huidige locaties nader laten onderzoeken.

Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.
Zie ook: https://bindelwijk.petities.nl

NASCHRIFT REDACTIE Het schoolbestuur wilde niet inhoudelijk reageren. '"De geuite zorgen en opmerkingen worden met de directies en de medezeggenschapsraden van de scholen besproken", aldus een woordvoerder.

advertentie
advertentie