Relaxen bij het Proeflokaal van Kek.
Relaxen bij het Proeflokaal van Kek. Archief BDU

Men schrijft ons: De tuin van Ouderkerk

12 mei 2021 om 07:00 Opinie

OUDERKERK Het besluit van de gemeenteraad om geen reguliere horeca toe te staan bij de Amstelbocht, maakt veel reacties los. Onderstaande bijdrage is van Chris Meijer.

“Soms zou ik willen dat ik schrijver was of journalistiek had gestudeerd, dan had ik mooie woorden kunnen vinden om mensen te kunnen raken en mijn woede en frustratie goed over kunnen brengen. Maar goed, school was niks voor mij dus ik zal het in begrijpelijke taal alsnog proberen.

Op school heb ik ooit geleerd wat “democratisch” betekent. Ik was al lang blij dat een klasgenootje toentertijd vroeg wat het betekende toen het woord een aantal keer viel want ik dacht dat ik weer de enige was die niet wist wat het betekende. Inmiddels zijn we 30 jaar verder en kom ik er achter dat men ook in de hogere opleidingsregionen niet precies lijkt te weten wat “democratisch” betekent.

De definitie die ik geleerd heb is zoiets als deze: “Democratie is een bestuursvorm waarin de wil van het volk de bron is van legitieme machtsuitoefening”. In ons mooie land leven we in een democratie en ook gemeente Ouder-Amstel zou dus democratisch moeten opereren. Hoe komt het dan dat er als democratisch gekozen vertegenwoordigers, die dus het woord van de normale stervelingen zouden moeten vertegenwoordigen, er zo een totaal ander beleid gevoerd wordt als gewenst. Ik doel een keertje niet op de invoering van diftar of overmatige bomenkap maar die mogen wel in het rijtje gezet worden. Nee, waar het mij om gaat is die prachtige, geweldige, ontspannen, laagdrempelige en altijd zo gemiste “tuin van Ouderkerk”. Wat een genot toen proeflokaal KEK op deze schitterende lokatie het levenslicht zag! Eindelijk een plek waar (kleine) kinderen totaal vrij en veilig konden rennen, spelen, vliegen, vallen, duiken, opstaan en weer doorgaan terwijl papa en mama gezellig aan een tafel met vrienden of familie konden (bij)praten onder het genot van een frisje of een heerlijk KEK biertje van lokale Ouderkerkse brouwneven Erwin en Marcel. Eindelijk een plek met voor ieder wat wils, van 0 tot 80, met of zonder hond…

Het bericht deze week dat het proeflokaal per direct ter ziele is gegaan raakte mij diep in mijn Ouderkerse hart. Woede, frustratie en onmacht maakte zich meester. Worden we echt zo’n bureaucratisch ouwe zemelarendorp? Wéér een fantastisch initiatief, dat door zovelen omarmt wordt, dat door de “mannen in pakken” de zachte Ouderkerkse veengrond in getrapt wordt. Ik kan er gewoon niet bij…

Hoe kan ik aan mijn dochter uitleggen dat we deze zomer niet meer kunnen voetballen, trampoline springen, schommelen of gewoon rondrennen in het gras bij de IJsbaan ondanks de wens van de bewoners deze plek toch alsjeblieft te behouden. Het zal nog even duren voordat ik haar de betekenis van het woord “democratie” kan leren. De besluitvorming in Ouder-Amstel kan ik helaas niet als voorbeeld gebruiken.

Ik heb een verzoek en een tip aan de tegenstanders en beleidsmakers. Stel de beslissing uit, pak op een mooie zomerse dag de fiets en ga zelf voor het eerst een keertje bij het proeflokaal van KEK kijken. Neem uw vrienden, geliefde en (klein)kinderen mee als u die heeft en geniet van de rust en het plezier van alle spelende kinderen. Bestel een frisje of één van de overheerlijke KEK biertjes die d.m.v. noest verrichtte arbeid tot stand zijn gekomen door de kleinkinderen van Ouderkerker “Opa Kek” en maak het compleet met een borrelplankje van heerlijke lokale versnaperingen. Genoten? Stap lekker, net als al die andere gasten, weer op de fiets en wees trots dat Ouderkerk deze plek rijk is. Zonde om hier alleen van te genieten als er een keertje ijs ligt, al sta ik ook dan vooraan bij het hek… Schaam u niet uw mening te herzien, al doende leert men immers. En als u dan genoten heeft zet u dan ook in om de stem van de Ouderkerker te vertegenwoordigen zodat wij met z’n allen  nog jaren kunnen genieten van de “tuin van Ouderkerk”.”

Cris

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie