Stembureau S.V. Ouderkerk tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Dit jaar kunt u hier Coronaproof stemmen.
Stembureau S.V. Ouderkerk tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Dit jaar kunt u hier Coronaproof stemmen. Gemeente Ouder-Amstel

Bericht van de burgemeester: Kiezen voor de toekomst: ‘laat uw stem horen’

8 maart 2023 om 09:00 Opinie Column

OUDER-AMSTEL Als u dit stukje onder ogen krijgt, zijn de Provinciale verkiezingen en de verkiezingen voor de besturen van de Waterschappen nog maar een weekje weg. Woensdag 15 maart is het zover: op naar de stembus. Uit de opkomstpercentages blijkt dat we niet meer zo staan te trappelen. Voor de Tweede Kamer verkiezingen valt de schade mee. In 1977 noteerden we in Ouder-Amstel een opkomstpercentage van 90,7%, maar in 2021 kwam nog altijd ruim 84% stemmers naar de stembureaus. De belangstelling voor de gemeenteraad en Provinciale Staten is daarentegen flink afgenomen. In 1978 was het opkomstpercentage respectievelijk 75,9 en 82,4%. De gemeenteraadsverkiezingen 2021 scoorden 59%; de Provinciale Staten haalden in 2019 nog 64,3%, overigens ruim boven het landelijk gemiddelde van 59%. Maar als we in Thialf zouden zitten, zouden we zeggen dat het verval te groot is: dan win je dus geen goud. 

Goede kant van de 50

Enfin, we hoeven geen schaatsen onder te binden om te kunnen stemmen. In Ouder-Amstel zitten we nog aan de goede kant van de 50. Maar de gang naar de stembus is ondanks debatten op T.V. en de meer en minder geslaagde reclamefilmpjes van de partijen niet meer zo vanzelfsprekend. We zien dat er geen makkelijke oplossingen zijn voor de stikstofproblemen; mensen worden vermalen door de overheid in de toeslagenaffaire en bij de afhandeling van de gaswinning in Groningen. Onze boeren kennen onzekere tijden. Hoe ziet de toekomst van de agrarische sector en onze polders eruit? Teleurstelling over de politiek, de oplossingen en onzekerheid over de toekomst spelen zeker een rol in de teruggang van het aantal stemmers. Toch zie ik veel betrokkenheid in onze dorpen. Mensen die willen meepraten en meedoen. Mensen met ideeën en mensen die het verschil maken.
We staan voor grote opgaven in ons land met keuzes die ook op het bord van de Provincie en het Waterschap liggen. Help kiezen en laat uw stem horen op 15 maart.  

Amstel, Gooi en Vecht

Zo moet het Waterschap Amstel Gooi en Vecht waaronder onze gemeente valt, in de toekomst keuzes maken over ons water. Een van de grote dilemma’s is: moet ons water super schoon zijn voor mens, plant en dier of accepteren we dat vervuiling door onder andere recreatief gebruik en klimaatverandering er tegenwoordig gewoon bij hoort? Van de 12 deelnemende partijen vinden 11 dat al het water schoon genoeg moet zijn om in te zwemmen. Maar ze verschillen behoorlijk in hoe ze dat denken te bereiken. Alleen de BBB (BoerBurgerBeweging) gelooft helemaal niet dat het kan. Maar wat vindt u?

Provincie gaat over het ‘Waar?’

De Provinciale Staten houden zich bezig met bijvoorbeeld klimaat, wegen, bruggen en kiezen natuurlijk ook de leden van de Eerste Kamer. Als je het heel kort wil samenvatten dan houdt de Provincie zich vaak bezig met de vraag ‘waar?’, waar moet meer natuur komen, waar kunnen we windmolens plaatsen, waar is biologische landbouw mogelijk, maar ook waar moeten we geld steken in de cultuur van de regio en waar kunnen we meer jongerenwoningen bouwen?

Keuzes voor onze toekomst

Allemaal dingen waarover u vast een mening heeft. Maar misschien wist u van sommige zaken niet of nog niet dat de Provincie of het Waterschap daar zo’n bepalende rol in heeft. Steeds weer moeten Provincie en Waterschap keuzes maken, die belangrijk zijn voor uw en mijn toekomst, maar vooral voor de toekomst van onze kinderen. Dan wil je toch goud? Laten we gaan voor een race zonder verval, met een geweldige slotronde. Bepaal mee en laat u stem horen op 15 maart.

Joyce Langenacker

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie