Afbeelding
Aangeleverd | Gemeente Ouder-Amstel

Bericht van de burgemeester: In Memoriam

29 maart 2023 om 09:00 Opinie Column Column

OUDER-AMSTEL Het kwam vanavond toch even hard binnen. Wim de Bie is overleden. Als zijn alter ego, burgemeester mr. H. Van der Vaart van de ooit zo bekende gemeente, Juinen, was hij, uiteraard samen met wethouder Hekking, onnavolgbaar in het verbeelden van wat er zoal langskomt in gemeenteland en waar je als burgemeester allemaal mee te maken krijgt. Van ingrijpen bij een huis met een wietplantje (wietplantage), bedrijfsbezoeken, bruidsparen en jarigen in het zonnetje zetten en de samenwerking met de wethouders.

HOOGTIJDAGEN

In de hoogtijdagen van Van der Vaart en Hekking was ik nog niet bezig met het burgemeesterschap. Intussen is er veel veranderd ten opzichte van het 1982 van Van der Vaart. Talrijke ‘in memoriams’ met Jakobse en van Es, moeder (Carla) en zoon(Frank) van Putten, de zusjes Veenendaal of de broers Gé en Arie Temmes laten zien dat taalvirtuozen Van Kooten en de Bie de tand des tijds uitstekend hebben doorstaan. Ze verrijkten onze taal met geweldige woorden als ‘regelneef’, doemdenken en met rake oneliners, ‘geen gezeik iedereen rijk’.

VEILIG IN OUDER-AMSTEL

Inmiddels is het 2023 en ben ik als burgemeester (net als toen in 1982) verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Je veilig voelen in je gemeente is een groot goed. Gelukkig ervaren inwoners van Ouder-Amstel het wonen hier als prettig. Mensen voelen zich in het algemeen veilig. En dat komt overeen met de cijfers. De data van de politie van de afgelopen tien jaar laten namelijk zien dat het aantal misdrijven en de criminaliteit met 30% is gedaald ten opzichte van 2012.

Nu gaat het merendeel van de registraties over lichte vormen van criminaliteit. Dan moet u denken aan het plegen van vernielingen, diefstal van brom-, snorfietsen, fietsen of mensen die slachtoffer worden van (een vorm van) oplichting. Ook als je slachtoffer wordt van dit soort incidenten blijft het vervelend, naar of soms zelfs traumatiserend. Denk bijvoorbeeld aan een ouder iemand die wordt opgelicht via een babbeltruc of computerhack.

SNELLER INGRIJPEN

We willen bij deze vormen van criminaliteit sneller en adequater ingrijpen. En daar hebben we iedereen voor nodig: politie, de gemeentelijke handhavers, specialisten op verschillende veiligheidsterreinen, maar ook zeker onze inwoners. Aangifte doen, verdachte acties melden bij Misdaad Anoniem. Het helpt.

VEILIGHEIDSPLAN

Voor het opstellen van het Lokaal Meerjarenbeleidsplan Veiligheid maakten we gebruik van uw input, de inbreng van de veiligheidspartners en gemeenteraad en vanzelfsprekend de politie-informatie. De belangrijkste thema’s zijn: zorg voor veilige buurten, zorg voor slachtoffers en kwetsbare groepen, aanpak jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit; tegengaan van discriminatie en intolerantie en tegengaan van georganiseerde criminaliteit en cybercriminaliteit. U kunt het vinden op www.ouder-amstel.nl.

TOEN EN NU

In 1982 was meneer Hoobroeckx burgemeester in Ouder-Amstel, werden de wijk Hoofdenburg (Ouderkerk aan Amstel) en het gemaal Portengen (Duivendrecht) opgeleverd en werd de Kleine Kerk van Duivendrecht gerestaureerd. In 2023 wordt het Gezellenhuis hersteld, maken we samen een veiligheidsplan, gingen de deuren van een vluchtelingenopvang open, en ben ik uw burgemeester. De tijden veranderen, maar toch blijft er ook veel gelijk.

In 1982 gaf een beschonken burgemeester van Juinen een interview en zei: ‘ik heb mijn keten nooit om als ik hem om heb.’ Dat komt niet meer terug, maar wat blijft het een leuke herinnering.

Joyce Langenacker

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie