Een nat voor de burgemeester bij het tobbetje steken.
Een nat voor de burgemeester bij het tobbetje steken. oranjecomité Ouderkerk aan de Amstel

Bericht van de burgemeester: Van Feestweek naar herdenken

3 mei 2023 om 09:00 Opinie Column

OUDER-AMSTEL Wat een drukte was het op Koningsdag. En dat was niet in de laatste plaats te danken aan het heerlijke weer. Het Oranjecomité beheerst, naast het organiseren van een fantastische feestweek, kennelijk ook het zonnedansen tot in de details.

Het liep allemaal van het bekende leien dakje. De aubade was als vanouds een zangfestijn, de karren weer prachtig versierd en de oliebollen en oranjebitter smaakte weer uitstekend. En als altijd mocht ik de winnaars van de vossenjacht hun prijzen uitreiken. Goed gedaan en gefeliciteerd: Wies van Wijngaarden(1) , Angelina Brussee (2)  Joshlynn Raps (3) in de categorie groep 5/6) en Louise van Dongen (1) Arthur Boele (2)  en Liam Meijer (3) in de categorie groep 7/8.

NAT PAK

Overigens was alles ook zonder zon en met regen uitstekend onder controle. Helaas konden alle goede zorgen mij niet redden van een nat pak bij het tobbetje steken. Samen met wethouder Victor Frequin heb ik een serieuze poging gedaan de stok door het gat te krijgen. Maar tevergeefs. De pittige wind en regen hielpen niet, maar het gat raken vraagt, vermoed ik, toch vooral meer oefening. Er was ook een traantje omdat Martin Koetschruiter niet meer kon zien hoe ik mijn belofte aan hem inloste en hoe zijn dochter opnieuw de allerbeste tobbetjessteker was. Enfin de feestweek zit erop. En een feest was het. Dank aan allen die zich hiervoor weer volop hebben ingezet.

AMSTELBAD FOREVER YOUNG

Zaterdag was het alweer tijd voor het traditionele kwartjesduiken bij de opening van het Amstelbad. Het bad viert dit jaar haar 55ste verjaardag en doet dat geheel in stijl met een mooi cadeau: Een toekomstbestendig en duurzaam bad.
Dat kost geen kwartje. Dankzij inspanning van warm pleitbezorgster en oud-wethouder Barbara de Reijke kwam er een lening van de gemeente voor € 350.000. Het Amstelbadteam van enthousiaste vrijwilligers deed vervolgens de rest. Er kwam een nieuwe afdekking voor het bad, Sundiscs op de daken en Ledverlichting in de lichtmasten. De energierekening kan hierdoor fors omlaag (50%-70%). Ook de veiligheid is aangepakt: camera’s moeten voorkomen dat onwelkome gasten dingen beschadigen of wellicht verdrinken. Zo blijft het zwembad helemaal van deze tijd en zoals AlphaVille zong in de jaren ’80; forever young. Het zorgt er tegelijkertijd voor dat gebruikers en vrijwilligers zich jong blijven voelen. Daar kan ik als burgemeester alleen maar heel blij van worden.

4 EN 5 MEI

Het is vandaag 1 mei en dus maak ik me op voor 4 mei, de dag van onze Nationale Herdenking. De dag waarop we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien herdenken. Natuurlijk is iedereen van harte uitgenodigd om samen te herdenken in de Kleine Kerk in Duivendrecht of in deAmstelkerk in Ouderkerk aan de Amstel. Alle informatie vindt u op www.ouder-amstel.nl.

Op 5 mei vieren we dat het Koninkrijk der Nederlanden in 1945 is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. Loopgroep La Rotonde brengt het vrijheidsvuur vanuit Wageningen naar Ouderkerk aan de Amstel. We ontvangen de lopers bij de poffertjeskraam op het Kampje rond 10 uur en vervolgens steken we samen het vuur aan. Fijn als u erbij bent voor een warme ontvangst en een mooi gesprek over vrijheid. Ik kijk ernaar uit.

Joyce Langenacker

Een nat voor de burgemeester bij het tobbetje steken.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie