Entrada 700.
Entrada 700. Henk Peter Blok/Archief

Ouder-Amstel moet volgens spreidingswet 91 asielzoekers opvangen

6 februari 2024 om 12:45 Overig

OUDER-AMSTEL Met ingang van 1 februari is de veelbesproken spreidingswet officieel ingegaan. Deze wet moet er volgens de regering voor zorgen dat asielzoekers evenredig over de Nederlandse gemeenten worden verdeeld. De rijksoverheid heeft afgelopen week bekendgemaakt aan hoeveel asielzoekers elke gemeente ongeveer onderdak moet gaan bieden. Voor Ouder-Amstel gaat dat om 91 asielzoekers. De gemeente laat in een reactie weten dat de huidige tijdelijke opvang in Entrada 700 niet mee telt voor de taakstelling, wat betekent dat er voor 91 asielzoekers nog plek moet komen in Ouder-Amstel. De door het Rijk genoemde aantallen liggen echter nog niet helemaal vast. Gemeenten mogen nog met elkaar om tafel om te kijken waar veel plek is en waar minder. Hiervoor krijgen ze tot 1 november de tijd.

De verdeling van het aantal asielzoekers is onder meer gebaseerd op het inwonersaantal van de gemeente. Daarnaast speelt ook de financiële draagkracht mee: rijke gemeenten moeten meer asielzoekers opvangen dan arme. Ook voor omliggende gemeenten zijn de taakstellingen bekend. Amsterdam moet 4.479 asielzoekers opvangen, Haarlemmermeer 1.015, Aalsmeer 211 asielzoekers, Uithoorn 190 en Amstelveen 561.

OPVANG IN OUDER-AMSTEL

Gemeente Ouder-Amstel vangt momenteel al asielzoekers en vluchtelingen op. Van februari 2023 tot augustus 2023 in het voormalig schoolgebouw aan de Wenckebachweg 144 in Duivendrecht werden tijdelijk 250 asielzoekers en 100 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Van maart 2022 tot augustus 2023 ving Ouder-Amstel ook ongeveer 50 vluchtelingen uit Oekraïne op in het voormalige Rabobankgebouw in Ouderkerk aan de Amstel. Op dit moment vangt de  gemeente tijdelijk 220 Oekraïners op in Entrada 700 bij Duivendrecht, zo nodig tot eind 2025. De gemeente is in overleg met gemeenten uit de regio aan het kijken hoe zij hierin hun verantwoordelijkheid kan nemen, maar die onderzoeken lopen nog. Zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.

In de hele provincie Noord-Holland moeten dit jaar 16.290 plekken voor asielzoekers gerealiseerd worden, aanzienlijk meer dan waar in 2023 sprake van was. “De opgave voor Noord-Holland was al groot en is met een toename van bijna 5.000 fors te noemen”, reageert Commissaris van de Koning Arthur van Dijk bij het ANP op de taakstelling die demissionair staatssecretaris Eric van der Burg van Asielzaken heeft bekendgemaakt.

NIET MAKKELIJK

De provincie moest vorig jaar 11.430 plekken regelen, maar in november bleek al dat dat er in 2024 flink meer zouden worden op grond van de spreidingswet. “Het is goed dat we nu duidelijkheid hebben en daadwerkelijk uitvoering kunnen geven aan onze collectieve verantwoordelijkheid in de opvang van asielzoekers”, aldus Van Dijk. “Samen met de 44 gemeenten in de provincie Noord-Holland gaan we nu bekijken hoe we dit gaan verdelen, wie doet wat en op welke termijn. Het zal niet makkelijk worden en het gaat logischerwijs de afgelopen maanden veel over cijfers, maar laten we niet vergeten dat achter ieder cijfer een gezicht schuilt, van een mens op zoek naar veiligheid.”

De Commissaris van de Koning leidt het overleg waarin hij met gemeenten tot een realistische verdeling van de te verdelen plekken moet zien te komen. Dat is niet eenvoudig, gezien ook het feit dat de opgave van vorig jaar niet is gehaald. Onder meer de gemeente Amsterdam bleef flink achter. “Laten we er met elkaar in Nederland de schouders onder zetten, en zorgen voor stabiliteit en rust in de asielketen”, is de oproep van commissaris Van Dijk (ANP).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie