Het team werd zondag door familie, vrienden en pers uitgezwaaid.
Het team werd zondag door familie, vrienden en pers uitgezwaaid. Naomi Heidinga

Special Needs sporters op weg naar WK in Nieuw-Zeeland

29 september 2019 om 17:30 Overig

AMSTELVEEN Een groep van acht sporters en hun begeleiders is zondag vertrokken naar de International Special Needs Taekwon-Do Games 2019 in Nieuw-Zeeland. Het team werd onder grote belangstelling van vrienden, familie en pers uitgezwaaid. Het was een historisch moment: voor het eerst worden deze spelen gehouden. Naast Nederland en Nieuw Zeeland doen de Verenigde Staten, Canada, Rusland, Australië, Engeland, Ethiopië, Iran en Maleisië mee aan deze WK.

Naomi Heidinga

De trip is mogelijk dankzij steun van diverse sponsoren, waaronder gemeente Amstelveen en gemeente Aalsmeer. Initiatiefnemer is David Chung, oprichter van de stichting Special Needs Nederland. Hij is tevens bondscoach. Dankzij zijn tomeloze inzet komt een grote wens uit: de Special Needs sporters zullen Nederland vertegenwoordigen tijdens het WK in Nieuw-Zeeland. "Aan de andere kant van de wereld zullen we de Nederlandse leeuw laten brullen," zegt hij tijdens zijn toespraak. Zijn sporters laten een harde brul horen. "Iedereen verdient een kans om te sporten, om zijn of haar talenten te ontdekken en laten zien. Ik heb beloofd om alles uit de kast te halen om ervoor te zorgen dat onze sporters aan het WK zouden kunnen meedoen. Ik ben dolgelukkig dat het is gelukt."

Tim Brouwer is één van de sporters die meegaat. Hij vindt het best spannend, maar vooral erg leuk. Ze moeten 35 uur in het vliegtuig zitten, vertelt hij. Daarbij zijn er twee tussenstops. De afgelopen tijd heeft hij hard getraind. Vrijdag en zaterdag nog. "Ik heb er echt zoveel zin in!" Collega-sporter Bram is ook enthousiast. Hij hoopt dat ze een goede kans maken op een medaille. Hij schat hun kansen goed in.

Lea Hoogcarspel gaat als een van de begeleiders mee naar Nieuw-Zeeland. "Ik help David een aantal keer in de week met de lessen. Toen hij een tijd geleden over zijn wens om naar het WK in Nieuw-Zeeland te gaan vertelde, vond ik het heel vet. Ik heb altijd geloofd dat het hem zou lukken, hij is heel gedreven."

De sporters komen 1 oktober aan in Nieuw-Zeeland. "5 oktober begint het WK. Dus we hebben even de tijd om over onze jetlag te komen, en wat van het land te zien. Acht oktober om 13.30 uur landen we gaat weer op Schiphol. Het zou tof zijn als we dan net zo enthousiast worden binnengehaald." Over de groep sporters: "Het is een heel bijzondere groep mensen. Ik gebruik liever niet het begrip Special Needs, deze mensen zijn slechts wat anders geprogrammeerd dan wij. Ze laten zien dat je alles kunt, zolang je maar wil. 

Op de hoogte blijven van de prestaties van de sporters? Ze zijn te volgen via Facebook: www.facebook.com/stichtingSNNLD/ 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie