Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland, voetbalt voortaan met rugnummer 10.
Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland, voetbalt voortaan met rugnummer 10. Marion Kiewik

Ambitie en toekomst

7 oktober 2019 om 19:00 Overig

OUDER-AMSTEL Tijdens het werkbezoek van de commissaris van de Koning Arthur van Dijk op 3 oktober deed het gezelschap een aantal Ouder-Amstelse ‘hotspots’ aan, waaronder Sportpark De Toekomst in Duivendrecht, de thuisbasis van de jeugd- en amateurelftallen van Ajax.

Marion Kiewik

“Gisteravond won Ajax van Valencia. De directeur van Ajax is nog op de terugweg en kan er vandaag helaas niet bij zijn.” Maar een shirt met naam en rugnummer had hij wel geregeld voor commissaris Van Dijk en burgemeester Langenacker.

AJAX OPLEIDINGEN “Met 6 uur per week trainen kom je er echt niet meer in deze tijd.” Ajax ging op zoek naar een manier om het aantal trainingsuren uit te breiden. Bijvoorbeeld door het tijdrovende halen en brengen door ouders terug te dringen, vertelde Ger Boer, manager studiezaken. Tegelijkertijd moest scholing extra aandacht krijgen. Want een voetballer moet niet alleen voetballen maar ook studeren, werken aan een ‘dual career’, twee carrières. Immers, op een dag ben je te oud om te voetballen. Of je kunt niet verder door blessures. Met glanzende illustraties toonde Boer het gezelschap hoe dat tegenwoordig werkt bij Ajax: voetballen én studeren. De ambitieuze organisatie 2.0 omvat onder-, midden- en bovenbouw. De pupillen krijgen onderwijs op maat, “een uniek concept in de wereld.” Sinds kort is er zelfs een MBO-opleiding ‘voetballer’. En hoe pakt dit alles uit? “De jongelui zijn nu 50 uur per week bij ons op het sportpark, en het aantal wekelijkse trainingsuren is uitgebreid naar 18!” Van Dijk: “Zo kun je dus de weg plaveien naar een belangrijke positie. Ik gebruik dat in de politiek wel eens als voorbeeld.”

DE NIEUWE KERN Twee wethouders maakten van de fraaie conferentieruimte gebruik voor presentaties aan de commissaris over de grootse plannen die op stapel staan in dit gebied. Marian van der Weele vertelde over het hoe en waarom van 4500 nieuwe woningen in De Nieuwe Kern, dat de schakel gaat vormen tussen Duivendrecht en Ouderkerk. “Met dit project gaan we een forse bijdrage leveren aan de regionale woningbouwopgave.” Begin 2020 start de participatie rondom de structuurvisie en in 2022 zou een begin moeten worden gemaakt met de realisatie.

AMSTEL BUSINESS PARK Onder de titel ‘Werkstad Overamstel’ wordt het ABP, nu nog een klassiek bedrijventerrein, omgevormd naar een grootstedelijk gebied voor wonen en werken dat past bij de 21e eeuw. Axel Boomgaars: “Ook hier een belangrijke bijdrage aan woningbouw. Daarnaast moet er innovatieve mobiliteit komen en fossielvrije energievoorziening.” Dat alles geeft een grote druk op onze financiën, voegde wethouder Barbara de Reijke daaraan toe. “We zijn op zoek naar medestanders.”

SAMENWERKING Arthur van Dijk: “Ouder-Amstel neemt een flink deel voor zijn rekening van de enorme woningbouwbehoefte in de Metropoolregio van 230.000 woningen tot 2040. En er zitten allerlei onzekerheden in het proces. Samenwerking tussen gemeenten is onontbeerlijk.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie