Ga alléén op pad.
Ga alléén op pad. Marion Kiewik

Afstand houden is niet meer vrijblijvend

24 maart 2020 om 13:00 Overig

OUDER-AMSTEL Maandagavond kondigde de regering verscherpte corona-maatregelen af. Een laatste waarschuwing om sociale afstand te bewaren. Hoe kijkt Joyce Langenacker, burgemeester van Ouder-Amstel, hier tegenaan?

Marion Kiewik

DUIDELIJKHEID Langenacker: “Vooropgesteld: de grote meerderheid van onze inwoners houdt zich aan de voorschriften, gelukkig. Maar deze aanscherping schept extra duidelijkheid. En voor diegenen die zich ondanks alles nog steeds niet aan de regels houden: de gemeente heeft nu de mogelijkheid te handhaven, boetes uit te delen.”

KWETSBAREN “Iedereen wordt getroffen. Maar in het bijzonder denk ik aan de mensen die met het coronavirus zijn besmet. Aan de mensen in zorgcentra zoals Theresia, die geen bezoek meer mogen ontvangen. Ons Tweede Thuis, waar strenge bezoek-restricties gelden. De ouderen. Voor al die kwetsbare mensen, én hun familie, zijn dit extra zware tijden.”

ONDERNEMERS Ook de ondernemers, horeca en zzp’ers worden zwaar geraakt. “Ik roep de inwoners op, de lokale ondernemers te steunen. Opdat zij ook na deze crisis kunnen blijven bestaan.” Een dezer dagen zijn de gemeenteambtenaren klaar met de uitwerking van het steunpakket. “Hopelijk geeft dat die mensen iets meer zekerheid. Maar intussen kunnen ondernemers met hun zorgen ook terecht bij wethouder Boomgaars.“ Nog een lokale handreiking: ondernemers én inwoners krijgen drie maanden uitstel van betaling van lokale belastingen.

ONDERWIJS De lokale basisscholen en de buitenschoolse opvang hebben hun bestaande samenwerking geïntensiveerd: personeel wordt uitgewisseld. “Door pedagogisch medewerkers ook elders in te zetten, kunnen onderwijzers worden vrijgespeeld. De kinderen van ouders met vitale beroepen worden nu allemaal opgevangen.”

ZORG “Onze gemeente telt ook veel medewerkers in de zorg, artsen, specialisten. Die mensen zetten zich keihard in. Maar lopen door hun werk extra risico’s. Ik hoop dat iedereen zich realiseert dat al die strenge maatregelen er ook zijn om hen te beschermen zodat zij hun waardevolle werk kunnen blijven doen. En om het aantal zieken zoveel mogelijk te beperken natuurlijk.”

HANDHAVING “Liever geven wij eerst een waarschuwing, maar als mensen zich niet aan de voorschriften houden, kunnen wij nu ook handhaving inzetten. Denk bijvoorbeeld aan toezicht bij onze supermarkten: zijn er niet teveel klanten, wordt de minimale afstand in acht genomen? Niet alleen de klanten, maar ook de caissières en de vakkenvullers lopen risico. Nee, het is niet meer vrijblijvend.” De Ouderkerkerplas, die momenteel zeer druk wordt bezocht, valt onder de verantwoordelijkheid van Groengebied Amstelland. “Ik heb hun gevraagd om daar boa’s in te zetten. Mocht het vastlopen, dan kunnen we overwegen ook onze eigen boa’s te laten surveilleren.”

GEZONDHEID “Maar vooral hoop ik dat door de extra maatregelen de mensen nóg beter gaan nadenken. Ga alléén op pad, of hooguit met een familielid. In het belang van je eigen gezondheid en die van anderen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie