Wethouder Frank Berkhout en Marloes Smit geven directeur Bijlsma van de Linde een doos met Amstelkids.
Wethouder Frank Berkhout en Marloes Smit geven directeur Bijlsma van de Linde een doos met Amstelkids. Eigen foto

Amstelkids: nieuwe lokale kinderkrant voor basisscholieren

10 april 2020 om 07:00 Overig

AMSTELVEEN De eerste lokale kinderkrant van Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel voor basisschoolleerlingen van 7-12 jaar is uit. Amstelkids wordt in een oplage van bijna
6.000 exemplaren verspreid via alle basisscholen en is ook te lezen op www.amstelkids.nl.

De kinderkrant heeft als doel bij te dragen aan actief burgerschap en besteedt ook veel aandacht aan duurzaamheid, gezond leven en mediawijsheid. De eerste editie is een themanummer gewijd aan 75 jaar vrijheid.

MENING Initiatiefneemster Marloes Smit en wethouder van onderwijs Frank Berkhout deelden op basisschool de Linde eerste exemplaren uit aan kinderen in de noodopvang. Frank Berkhout: "Als gemeente steunen we dit initiatief. Amstelkids is belangrijk want het brengt nieuws uit de eigen omgeving van kinderen. Zo lezen ze over belangrijke zaken en leren ze daarover hun mening te vormen en te geven."

REPORTERS Leerlingen spelen zelf de hoofdrol in Amstelkids. Dat doen ze onder andere door op te treden als Amstelkids Reporters. De reporters van deze editie gaan in gesprek met Muhannad, een Syrische vluchteling. Ook wordt verslag gedaan van ontmoetingen tussen kinderen en plaatsgenoten die de bezettingstijd hebben meegemaakt. Zo vertellen de (kinder)burgemeester en kinderraad wat vrijheid voor hen vrijheid betekent. En geven kinderen hun mening over zaken die met de oorlog te maken hebben, zoals de bestemming van de bunker aan de Wolfert van Borsselenweg.

OP SCHOOL Doel van Amstelkids is dat de krant op school wordt gebruikt. Dat kan individueel, in groepen of klassikaal. Doordat het verschijnen van de eerste editie van Amstelkids samenvalt met de coronacrisis, zal het de komende weken in het algemeen niet mogelijk zijn deze eerste editie in de klas te benutten. Leerkrachten worden daarom uitgenodigd Amstelkids te verspreiden als onderdeel van het 'leerpakket voor thuis' of digitaal (bijvoorbeeld via een platform voor afstandsonderwijs).

Amstelkids is een initiatief van Marloes Smit. De vormgeving is verzorgd door Joanne Bay Christensen. Het initiatief is mede mogelijk gemaakt door de onderwijsgroepen Amstelland en Amstelwijs en de gemeente Amstelveen.

De kinderkrant brengt lokaal nieuws.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie