
Drechtje spreekt...Wie plast tegen de kerk, gaat gevaarlijk te werk (worden alleen kerken in t oude dorp Duivendrecht behouden?)
Als een duveltje uit een doosje behandelden commissie en raad in oktober 2020 het onderwerp 'Kerkenvisie Ouder-Amstel'. Menig Duivendrechter krabde zich achter de oren want zo’n onderwerp hoorde toch niet op de agenda?
Onverteerbaar omdat scheiding van kerk en staat ook in de gemeentelijke praktijk betekent dat ieder de eigen zaken regelt zonder zich met de ander te bemoeien of elkaar de regels voor te schrijven. Behandeling van het onderwerp duurde slechts zes minuten waarvan de meeste tijd door wethouder Van der Weele werd gevuld. Zij vertelde dat door het afnemend aantal actieve religieuzen in onze kerkgemeenschappen het voortbestaan van kerkgebouwen onder druk komt te staan.
Het mag wat kosten!
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft daarom een decentralisatie-uitkering van €25.000 beschikbaar gesteld om een duurzaam toekomstperspectief te ontwikkelen voor het religieus erfgoed. Met deze uitkering is de gemeente gestimuleerd een kerkenvisie op te stellen. Het college heeft opdracht gegeven deze uitkering aan te vragen en een visie op te stellen. De Kerkenvisie Ouder-Amstel is nu klaar en wordt, zo zegt Van der Weele, aan de raad ter vaststelling voorgelegd. Hierna was en bleef het stil. Geen enkele partij reageerde, alleen het CDA gaf in de raad een stemverklaring af. Als hamerstuk werd Kerkenvisie Ouder-Amstel vastgesteld.
Vergeten Welstand
Eventjes stilstaan bij wat de wethouder gezegd heeft kan geen kwaad. Zij en haar voorgangers zijn er verantwoordelijk voor dat de Welstandsnota 2003 nog steeds niet in een modern jasje is gestoken. Ofwel, stof ligt te happen in … jawel … 2020.
Loze beloften
Jaar in jaar uit zijn zwart op wit toezeggingen gedaan een eigentijds document uit te brengen omdat uitblijven van een actuele welstandsnota voor kleine en grote ruimtelijke ontwikkelingen nu al een groot gemis is. Het is wrang dat in de begroting 2021 actualisering weer als speerpunt wordt genoemd, maar dat niets er op wijst dat dit ook gaat gebeuren.
In Duivendrecht is door grote inzet van inwoners cultureel erfgoed nog aanwezig. Hoe ziet de leefomgeving in het dorp er straks uit, na die loze beloften de Welstandnota te actualiseren? Denk bijvoorbeeld aan komende renovaties, zoals het blokje woningen aan de Begoniastraat en de ontwikkelingen bij Audiotechniek Mattijsen?
Met ongeduld wachten Duivendrechters op wat ruimtelijk komen moet.