Uitzicht vanaf de toren van de Urbanuskerk in Nes aan de Amstel.
Uitzicht vanaf de toren van de Urbanuskerk in Nes aan de Amstel. Naomi Heidinga

Provincie op zoek naar verhalen van mensen met band met Amstelscheg

20 augustus 2021 om 07:00 Overig

AMSTELVEEN Provincie Noord-Holland is op zoek naar mensen die een band hebben met de Amstelscheg en daar iets over willen vertellen. Dat kunnen bijvoorbeeld de exploitant van een ijswinkeltje of een molenaar zijn, maar ook mensen die als vrijwilliger helpen om de natuur in de Amstelscheg stand te houden, of er al jaren elke dag met hun hond wandelen. Een soortgelijke oproep is ook uitgegaan voor de andere 31 gebieden in Noord-Holland die zij net als de Amstelscheg aangewezen als ‘Bijzonder Provinciaal Landschap’. De provincie wil deze landschappen in het najaar in het zonnetje zetten.

De provincie heeft de 32 gebieden in 200 aangewezen als ‘Bijzonder Provinciale Landschappen’. Ze krijgen extra bescherming vanwege hun bijzondere eigenschappen en waarde voor mens en natuur.

De Amstelscheg is onderdeel van het Groene Hart en het is een van de groene scheggen van Amsterdam. De monumentale Stelling van Amsterdam ligt aan de zuidzijde langs de Oude Waver en de Amstel. Tot de Amstelscheg behoort ook polder de Ronde Hoep waarvan de kern onderdeel is van Natuurnetwerk Nederland (NNN). Verder maken delen van de riviertjes Holendrecht, de Waver en de Molenwetering onderdeel uit van een ecologische verbinding met waterrijke natuurgebieden in het Groene Hart.

De Amstelscheg wordt aan de noordzijde begrensd door de bebouwing van Amsterdam en de A10 Zuid, en aan de zuidzijde door het riviertje De Oude Waver, de Amstel en de Hollandse Kade bij Uithoorn. Van west naar oost gezien ligt het gebied tussen de Bovenkerkerweg en de bebouwing van Amstelveen aan de westkant en de A2 aan de oostkant. 

Mensen die en band hebben met de Amstelscheg of met een van de andere Bijzondere Provinciale Landschappen en hier iets over willen vertellen, kunnen een bericht sturen naar nieuwsredactie@noord-holland.nl 

Zie voor meer informatie: noord-holland.nl/Actueel

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie