Afbeelding
Stichting Nationale Inbraak Preventie

Aantal woninginbraken eerste vijf maanden flink gestegen

Overig

OUDER-AMSTEL De eerste vijf maanden van 2022 werd al 1.897 keer ingebroken in Noord-Holland. Dit zijn 482 meer incidenten dan vorig jaar, wat neerkomt op een toename van 34,1 procent. De sterkste absolute stijging binnen de provincie vond plaats in Haarlemmermeer, maar ook in bijvoorbeeld Amsterdam, Haarlem en Heemstede is het aantal inbraken flink gestegen. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van meest recente data van de Nationale Politie.

In Haarlemmermeer sloegen inbrekers in de eerste vijf maanden dit jaar 139 keer toe, in 2021 ging het nog om 49 incidenten. Een stijging van 90 inbraken dus. Nergens in Noord-Holland was de absolute stijging zo sterk. Ook in Haarlem, Amsterdam en Heemstede is in het eerste deel van dit jaar een stuk vaker ingebroken. In Haarlem steeg het aantal inbraken in de eerste vijf maanden van dit jaar met 70 stuks vergeleken met vorig jaar tot een totaal van 119. In Heemstede werd dit jaar tot dusver 36 keer ingebroken. Een enorm verschil met de eerste vijf maanden van vorig jaar toen er maar zeven keer in een woning ingebroken werd. Een stijging van meer dan 500 procent!

Het aantal woninginbraken steeg overigens niet in elke Noord-Hollandse gemeente. Zo waren van januari tot en met mei namelijk juist veel minder inbraken in Zaanstad (-24). Ook in Den Helder (-9), Wormerland (-4) en Texel (-1) is sprake van een lichte daling. In drie Noord-Hollandse gemeenten bleef het aantal inbraken gelijk ten opzichte van vorig jaar. 

De eerste vijf maanden van het jaar werd het vaakst ingebroken in Amsterdam: 692 keer werd hier tot nu toe ingebroken. Ook in Haarlemmermeer (139) en Haarlem (119) waren veel inwoners slachtoffer van een inbraak in hun huis. Deze drie gemeenten samen waren samen goed voor de helft van alle inbraken binnen de provincie. Aan de andere kant van het spectrum staat Texel: dit is de enige Noord-Hollandse gemeente waar dit jaar tot nu toe geen enkele inbraak werd geregistreerd. 

INBRAAKKANS Wanneer het aantal woninginbraken afgezet wordt tegen het aantal huishoudens in een gemeente, kan de ‘inbraakkans’ per gemeente vergeleken worden. Daarbij komt het Noord-Hollandse Laren op de eerste plaats. Per 1.000 huishoudens werd hier van januari tot en met mei 3,55 keer ingebroken. Dit is veel hoger dan het landelijke gemiddelde van 1,22 inbraken en het gemiddelde in Noord-Holland van 1,37 per 1.000 huishoudens. 

OUDER-AMSTEL OP TWEEDE PLAATS De top 5 gemeenten in Noord-Holland met de grootste kans op inbraak is als volgt: 1. Laren (3,55 inbraken per 1.000 huishoudens). 2 Ouder-Amstel (3,14 inbraken per 1.000 huishoudens). 3 Gooise-Meren (3,01 inbraken per 1.000 huishoudens). 4 Heemstede (2,96 inbraken per 1.000 huishoudens). Bloemendaal (2,95 inbraken per 1.000 huishoudens).

Meer informatie over het onderzoek is te lezen op: https://www.independer.nl/inboedelverzekering/info/onderzoek/woninginbraken-2022 

Bron: Independer

advertentie
advertentie