‘Draconische maatregelen nodig om te voorkomen dat elektriciteitsnet verder vastloopt’

30 jun, 17:00 Overig
Pixabay
Liander is in Amstelveen op zoek naar een locatie voor een nieuw 150 kV-station.
Liander is in Amstelveen op zoek naar een locatie voor een nieuw 150 kV-station.

OUDER-AMSTEL Het stroomnet in Noord-Holland is op veel plekken verstopt. Gedeputeerde Edward Stigter (Klimaat en Energie) roept inwoners en bedrijven daarom op het elektriciteitsnet te ontzien door minder en anders energie te gebruiken. Dat moet op korte termijn verlichting bieden. Daarnaast zijn volgens hem draconische maatregelen nodig om te voorkomen dat het net op langere termijn verder vastloopt. Netbeheerders Liander en Tennet werken inmiddels op veel plaatsen in Noord-Holland aan uitbreidingen van het elektriciteitsnet. Zo is Liander in Amstelveen op zoek naar een locatie voor een 150 kV-station, een knooppunt in het hoogspanningsnet. In Haarlemmermeer zoekt Liander twee locaties voor dergelijke stations.

Bedrijven kunnen vanwege de overbelasting van het elektriciteitsnet op veel plekken in Noord-Holland de komende tijd geen nieuwe of grotere aansluiting krijgen. ‘Ook andere grote opgaven die keihard nodig zijn, zoals de bouw van woningen, komen hierdoor in de knel,’ meldt gedeputeerde Stichter in een weblog. In nieuwe woonwijken kunnen nu soms al geen winkels en scholen of medische posten worden aangesloten.

LAADPALEN De overbelasting van het net in Noord-Holland komt doordat de vraag naar elektriciteit is toegenomen doordat er duizenden laadpalen voor elektrische auto’s zijn bijgekomen, huiseigenaren massaal overschakelen van gasverwarming op warmtepompen en bedrijven hun productie elektrificeren om te verduurzamen. Tege..

PREMIUM
Afbeelding
Natuur en milieu 1 aug, 14:01 Droogte leidt niet tot drinkwatertekort in Amstelland
PREMIUM
Afbeelding
Mensen 24 jul, 09:00 Kettinggesprek Ingomar Klaui: ‘Ik ben enorm trots dat het is gelukt’
PREMIUM
Afbeelding
Mensen 19 jul, 11:30 Kettinggesprek Willem Jansen: ‘Ik had graag nog een periode doorgegaan’
PREMIUM
Afbeelding
Politiek 13 jul, 09:00 Reserves Ouder-Amstel beneden peil
PREMIUM
Afbeelding
Maatschappelijk 9 jul, 11:30 Sommige sprookjes bestaan, andere sprookjes komen tot leven in een boek
PREMIUM
Afbeelding
Mensen 3 jul, 09:00 Kettinggesprek Tessa Markus en Rianne Stork: ‘Mensen zijn blij dat er weer dingen mogelijk zijn’

Mis niks, lees alles van Ouder-Amstel


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Ouder-Amstel en omliggende plaatsen met Weekblad voor Ouder-Amstel. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Weelblad voor Ouder-Amstel lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Ouder-Amstel.