Wenckenbachweg 144-148 in Duivendrecht
Wenckenbachweg 144-148 in Duivendrecht Rob Box

Drechtje spreekt... Stilte naar de inloop ... en de opvang

4 december 2022 om 09:11 Overig Deel je nieuws

Wenckebachweg 144-148 in Duivendrecht, donderdagavond 1 december jl. of… hoe vermijd je ophef? Het ging over de opvang van onze medemensen: 100 gevluchte Oekraïense moeders met hun kinderen en 150 uitgeprocedeerde vooral jonge mannelijke asielzoekers. 

Oh?
Ja, dat beslist Centraal Opvang Orgaan Asielzoekers (COA). Vanuit de rijksoverheid wordt dat betaald en onze gemeente voert uit: onderwijs, kinderopvang, dagbesteding, begeleiding naar werk, handhaving, etc.

Hoe voorkom je onrust?
Door de gemeenteraad te overtuigen dat ze met een hamerstuk (dus zonder bespreking) instemmen. Dat gebeurde op 24 november jl., de kortste raadsvergadering ooit. Recente, verontrustende publica-ties over deze gecombineerde opvang, zoals bijvoorbeeld in De Telegraaf, werden niet besproken.

Hoe gaat alles samen?
De burgemeester kwam met een positief risico’s wegwuivend verhaal richting de weinige inwoners die op de korte termijn van aankondiging aanwezig konden zijn bij de inloopavond op 1 december jl. Gescheiden entrees en verblijven moeten zorgen, dat deze twee groepen geen last van elkaar hebben. Aanwezigen maakten zich in het bijzonder zorgen om de uitgeprocedeerde asielzoekers. Dit zijn overwegend jonge mannen van nog geen dertig jaar oud. Gezond en ondernemend. En ze zijn jong, viriel, mogen niet werken en vervelen zich dus stierlijk. ‘Moeders houdt uw dochters binnen…’.

Heen en weer met mensen
De tijdelijkheid van de Wenckebachweg opvang wordt benadrukt door de slopershamer. Vanaf augustus 2023 komt hier de luxueuze Dialogue. Tot die tijd moeten beide groepen het met elkaar uithouden, bijgestaan door één handhaver. In augustus 2023 gaan de Oekraïeners naar Entrada 700. Heen en weer vanwege onvoldoende draagkracht voor meer permanente opvang of maatregelen. 

Hoe is dat tijdelijk wonen?
Voor de asielzoekers komen er 38 ‘schuilhutten’ voor 4 personen van 15 m2. Met, zo werd door inwoners geconstateerd, veel te weinig sanitair. Elke verdieping krijgt maar twee douches. Dat moeten minimaal vier douches zijn op 25 personen. De vluchtelingen komen in een ander bouwdeel. Het gebouw is vlakbij metrostation Spaklerweg, rondom een hippe woonwijk met wat kleine industriële en grootwinkelbedrijven. Kaal en troosteloos. Een kwartiertje lopen van het Dorpsplein in Duivendrecht

Perspectief?!
Enthousiast werd door gemeente perspectief beloofd. Kinderen krijgen onderwijs. Maar waar en door wie? Er komen cursussen, onder andere voor taal. Heb je daar behoefte aan als je niet weet of je mag blijven? Het wordt vast heel gezellig in deze opvang. Alleen zijn wel meerdere vrijwilligers nodig uit Duivendrecht. Waar inwoners noch betrokken, noch nauwelijks van iets weten.

Namens het redactieteam van Drechtje, Niek Heering

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie