
Bericht van de burgemeester: Barometer onder nul
7 december 2022 om 09:00 OverigOUDER-AMSTEL De laatste tonen van ‘dag Sinterklaasje’ verwaaien langzaam door de wind, maar in mijn andere oor klinkt al het vrolijke ‘Jingle Bells’ van de arrenslee van die andere gulle gever met lange witte baard en rood kostuum. Met twee dochters in het buitenland ging onze Sinterklaas iets anders dan normaal. Wij zaten met een dochter en haar vriend thuis op de bank en via Facetime luisterde onze dochter in Rome mee naar het familiegedicht. De dochter in Kuala Lumpur kreeg het, vanwege tijdsverschil, per mail. Daarna bonden de vier thuisblijvers de strijd aan om de cadeaus.
Joyce Langenacker
AMIRAAL VAN GAAL En natuurlijk speelde Nederlands trots en glorie afgelopen zaterdag. Onder ‘admiraal van Gaal’ trokken de Oranjeleeuwen de overwinning vrij soepel over de streep. In ons geval bekeken we het spektakel vanaf de bank, in oranje gehuld, met een biertje en een vette glimlach. Dat is niets vergeleken met de kleurrijke en swingende supporters van Senegal of Brazilië waarvan ik kan genieten. Minder te genieten was er in dat opzicht helaas bij onze buren van Amsterdam. Daar zagen ze het vieren van de overwinningen van Marokko (op zich wel een knappe prestatie) ontaarden in rellen en brand stichten. Ik denk dat hiervoor een woord volstaat: indroevig.
ONDER NUL De barometer van het feesten daalde daarmee spontaan onder nul. En daar bleef het niet bij. De temperaturen in ons land vlogen de afgelopen weken richting vriespunt. Naderende cijfers onder nul zijn vaak het signaal om de schaatsen uit het vet en de rayonhoofden uit hun zomerslaap te halen. Helaas is kou voor veel mensen slecht nieuws. Afgelopen donderdag fietste ik mee op de ronde van onze wijkagenten door Ouder-Amstel en onderweg troffen we mensen die het moeten doen zonder dak boven hun hoofd.
In tijden waarin het woord opvang bijna synoniem is geworden met opvang van Oekraïense vluchtelingen is het hartbrekend hoe mensen door een plotselinge gebeurtenis als een scheiding opeens op straat terecht komen. Geen mensen met psychische problemen of een verslaving, maar mensen met een baan, die elke maand ‘banksurfen’ bij een andere vriend of familielid of op een parkeerplaats bivakkeren in hun auto. Mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats: ze worden onzichtbaar voor het oog van gemeente of hulporganisaties.
ONDER DE PANNEN Heel fijn dat Ouder-Amstel nu in beeld is bij Tamara Kuschel en de Regenboog groep met het ‘Onder de pannen project’. Onder de Pannen werkt puur praktisch: een onderkomen vinden voor iemand die plotseling op straat staat. De organisatie werkt met maatschappelijk werkers die de huurders helpen om op de nieuwe plek hun leven weer op de rails krijgen. Het gaat om vinden van werk en/of permanente woonruimte. Want na een jaar stopt het Onder de Pannen-contract.
Diezelfde donderdag stond ik ‘s avonds met wethouder Jacqueline de Maa in het voormalig HVA-gebouw aan de Wenkenbachweg 144-148. Ondernemers, raadsleden en omwonenden kwamen langs voor een rondleiding en informatie over de opvangplek die we hier creëren voor 100 Oekraïense vluchtelingen en 150 asielzoekers. Verschillende onderwerpen kwamen langs. Mensen waren geïnteresseerd in hoe het straks in de praktijk gaat. Maar veel mensen boden ook hun hulp aan. De Stichting Kolibri en Stadsdorp Goud uit Amsterdam Zuidoost brachten spontaan kinderboeken langs.
EEN WARM HART De temperaturen dalen, in onze eigen straten, in Ter Apel en tot in het extreme in Oekraïne. Het is noodzaak dat we deze mensen uit de kou helpen. Daar is geen barometer voor nodig, wel een warm hart.