Het protest op het Kampje.
Het protest op het Kampje. Aangeleverd

‘Het originele Centrumplan moet er komen’

16 januari 2023 om 17:30 Overig Tips van de redactie

OUDER-AMSTEL Het Toets en Adviesteam (TAT) van het Centrumplan heeft zaterdag een goedbezochte bijeenkomst gehouden in het Kampje. Ondanks het slechte weer, wisten vele Ouderkerkers hun weg te vinden naar het centrum om hun handtekening te zetten en hun steun te geven aan het originele plan.

De TAT had een middag georganiseerd om inwoners te informeren over de plannen. Erna Foekema en Jo Blom, twee van de leden van de TAT lichtten hun ‘protest’ toe. Erna: “Veel Ouderkerkers zijn niet op de hoogte van de enorme bezuiniging op de uitvoering op het Centrumplan. Door bijvoorbeeld concessies te doen op de kwaliteit en het schrappen van de fontein. Dat doet het plan geen recht. Daar maken wij ons zorgen om. Wij willen dat het originele plan mét groen en fontein, waar kinderen kunnen spelen, wordt uitgevoerd. Natuurlijk blijft er ook plek voor parkeerplaatsen, die zijn daar ook in opgenomen”, legt zij uit. 

PINATA 

Ook voor de kinderen was er zaterdag van alles te doen. “Er stond een grabbelmand, ze konden met een pinata spelen en ook de steltlopers trokken de aandacht. Er konden suikerspinnen en popcorn gegeten worden. Het maakte de mensen blij. Maar als je dan naar het Kampje zelf kijkt, wat er al jaren treurig bij ligt... Daar word je dan weer niet blij van”, aldus Jo. “Het ligt er eigenlijk al zo bij sinds 2001 en de plannen zijn nu al vier jaar in de maak. Wanneer gaat er iets gebeuren?”, vragen Erna en Jo zich beiden af.

Het originele centrumplan met fontein. Bron: Gemeente Ouder-Amstel.

MISVATTINGEN 

Erna wil graag de misvattingen die rond gaan in het dorp rechtzetten. “Er gaan geruchten het dorp rond over dat er op het Kampje veertig bomen gekapt zouden worden, als de plannen doorgaan. Dit klopt niet. De bomen zijn geïnventariseerd door een boomexpert vooral die karakteristiek zijn voor het beeld van het Kampje. De bomen die gekapt worden zijn ziek of hebben wortels waar mensen over struikelen. En er worden nieuwe bomen terug geplant, dus het aantal bomen blijft nagenoeg gelijk in het originele plan, maar door het gras en struiken komt er een groenere aanblik.”

BEZUINIGINGEN 

De plannen zijn ooit begonnen met de ideeën die inwoners hebben aangedragen voor ‘hun’ centrum. De vraag ‘Wat willen we in de toekomst in het centrum?’ stond daarin centraal. Erna: “Ik zou het heel jammer vinden als er op de korte termijn om economische redenen nu al bezuinigd wordt op een afgewogen plan dat voor langere tijd het beeld van ons centrum gaat bepalen.” Jo vult aan: Er moet gedacht worden aan de lange termijn en daarom vinden wij dat het originele plan ‘gewoon’ aangenomen moet worden. Het is nu al zo lang zo in en in triest, er moet nu echt wat gebeuren. Veel mensen steunen het en zijn optimistisch over het plan.”

Op 26 januari neemt de gemeenteraad een besluit over het Centrumplan. De commissie Ruimte & Gebiedsontwikkeling bespreekt het plan donderdag 19 januari.

Kinderen spelen met de pinata.
Protest bij het gemeentehuis.
Afbeelding
Handtekeningenactie.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie