Afbrokkelende gletsjers, personeelstekorten in vrijwel iedere branche. Hoe gaan we verder?
Afbrokkelende gletsjers, personeelstekorten in vrijwel iedere branche. Hoe gaan we verder? Aangeleverd | Knack Weekend

Bericht van de burgemeester: Verandering

18 januari 2023 om 09:00 Overig Column

Joyce Langenacker

OUDER-AMSTEL Half januari. Met stormachtige wind en eindeloos veel regen lijkt het alsof we middenin de herfst zijn beland. Maar daar komt nog deze week een eind aan. De weerexperts zijn het erover eens: het wordt kouder en het gaat vriezen. Niet genoeg voor een 11-stedentocht, maar voldoende voor het ‘wintergevoel’. 

Verandering, vooral de verandering van klimaat in letterlijke en figuurlijke zin van het woord, voerde ook vaak de boventoon bij de nieuwjaarsbijeenkomsten, die ik de afgelopen week heb bijgewoond. De hoge temperaturen in december waren misschien een zegen voor de energierekening, maar zijn toch vooral een bron van zorg voor de toekomst. 

Betrokken ‘Centrumplanners’

Soms veranderen dingen sneller dan je wil en soms moet je bergen verzetten om de gewenste verandering tot stand te brengen. Zo stond de club van ‘Centrumplanners’ zaterdag in de stromende regen op de bres met een handtekeningenactie voor hun centrumplan. Deze groep Ouder-Amstelaars denkt en werkt al enkele jaren intensief  mee om ’t Kampje te veranderen in een levendige ontmoetingsplek voor iedere inwoner. Om het plan te realiseren moeten er nog wat financiële hobbels genomen worden. Donderdag 19 januari bespreekt de raad het definitief ontwerp Centrumplan in de commissie Ruimte en Gebiedsontwikkeling. U bent van harte welkom.

Politie Amstelland-Oost

Bij de Nieuwjaarsreceptie van de politie waren er nieuwe gezichten. Sinds de verkiezingen van maart 2022 is namelijk ook Weesp aangesloten bij de samenwerking van Diemen en Ouder-Amstel. En dus kwam er een naamsverandering; Politie Diemen-Ouder-Amstel is voortaan Politie Amstelland-Oost. Maar met dezelfde inzet werken we in 2023 samen aan belangrijke aandachtsgebieden als jeugd, zorg en veiligheid en ondermijning. Verder kreeg Ouder-Amstel met het oog op de gebiedsontwikkeling in onze gemeente een extra wijkagent, naast Miranda Verrips en Horst Ysenbout maakt nu ook Fred Slats deel uit van het team.

Opvang Wenckebachweg

Dinsdagavond (10 januari) was er weer een informatieavond over de opvanglocatie aan de Wenckebachweg. Wethouder Jacqueline de Maa en ik constateerden dat zo’n opvang een verandering is voor de directe omgeving maar dat onze inwoners en ondernemers daar positief mee omgaan. Ook blijkt het veranderen van zo’n gebouw naar een goede opvanglocatie die aan alle eisen voldoet geen eenvoudige klus. Dus wordt er nog gewerkt aan de puntjes op de i. Hopelijk kunnen eind januari de deuren open voor de eerste bewoners.

Afbrokkelende gletsjers…

 Afbrokkelende gletsjers, personeelstekorten in vrijwel iedere branche, vergrijzing, opvang asielzoekers en Oekraïners, en een groeiende groep mensen in armoede. Het is zomaar een greep van de onderwerpen die ons bezig houden. Regelmatig komt daarbij de vraag langs: hoe gaan we verder? Hoe gaan we dingen anders (moeten) doen?

Gedrag = sleutel

Ons eigen gedrag speelt daarbij een grote rol. Vaak hebben we zelf de sleutel naar de oplossing in handen. Ons gedrag heeft bijvoorbeeld de opwarming van de aarde laten versnellen, maar een verandering van ons gedrag kan diezelfde opwarming weer vertragen. We kunnen er dus zelf invloed op uitoefenen. En dan komt een bijna vergeten slogan in me op, in een nieuw jasje kan hij toch best weer mee in 2023: ‘Verander de wereld, begin bij jezelf.’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie