Bakworkshop bij Bakker Out.
Bakworkshop bij Bakker Out. Gemeente Ouder-Amstel

Bericht van de burgemeester: In het teken van afscheid

1 februari 2023 om 09:00 Overig Column

OUDER-AMSTEL Het was een week die in het teken stond van het afscheid van Barbara de Reijke. Na net geen vijf jaar wethouderschap wordt ze burgemeester van Blaricum.

Op het vertrek van het collegelid zijn alle clichés over afscheid van toepassing. Als lokale bestuurders ben je veel en vaak met elkaar aan de slag. Dagelijks spreken we elkaar, fysiek online of aan de telefoon. Je wordt als het ware elkaars ‘collegefamilie’, waarmee je niet alleen zakelijke maar persoonlijke dingen deelt. En dat schept een band.

Afscheid in Barbara’ stijl

Als iemand uit de familie dan een nieuw avontuur tegemoet gaat, dan zwaai je hem of haar natuurlijk gepast uit. Dus was er een afscheid van inwoners en ondernemers, afscheid van het college en afscheid van de raad. Het college deed dat afscheid geheel in Barbara’ stijl met een workshop bakken bij en door bakker Out. Samen aan de slag met het decoreren van koekjes. Wat was dat leuk, maar vooral ontspannend. Het opeten na afloop bij onze ‘high tea’ was trouwens ook geen straf.

Bloemlezing

Tijdens alle afscheidsbijeenkomsten waren er mooie woorden voor wat Barbara als oud-wethouder heeft gedaan. Altijd had zij meer dan 100% hart voor haar zaak, de gemeente Ouder-Amstel. Een bloemlezing: er kwam 18 miljoen voor de verkeersvoorzieningen in De Nieuwe Kern; er kwam het gebiedsproces Ronde Hoep om samen, boeren, natuurorganisaties, waterschap en overheden oplossingen te vinden voor stikstofproblematiek; Ouder-Amstel kreeg watertappunten, een jeu de boules baan, beweegroutes, fittnespark, calisthenics park; woningen op het Compierterrein; de financiën waren op orde; volop aandacht voor gezondheid en vooral voor sport. Er is geen sportvereniging waar Barbara niet langs is geweest. Altijd deed ze zelf enthousiast mee, van roeien, tot tennissen, volleyballen en zelfs kleuterballet. Een mooie lijst om op terug te kijken.

Schouderklopje

Wethouder ben je 24/7 en iedereen blij maken is onmogelijk. Dus krijg je altijd te maken met kritiek. Helaas komt daar tegenwoordig soms zelfs bedreiging bij. Dan is een schouderklopje of een vriendelijke woord voor een wethouder welkom. Ook Barbara had te maken met een kritische fractie. Toen ze na een jaar aangaf dat ze overwoog te stoppen, kwam pas de waardering. Haar pleidooi was dat een wethouder scherp houden kan en moet, maar dat ook de goede dingen benoemd mogen worden. ‘Wacht daar niet mee tot een wethouder afscheid neemt, aldus Barbara. Dat komt de samenwerking en de prestatie van de wethouder alleen maar ten goede.’ Een stelling die fractievoorzitter Frans Slats ook in zijn rede volledig onderschreef.

Stokje voor Victor Frequin

In dezelfde raadsvergadering nam Victor Frequin het stokje van Barbara over als wethouder. Hij stapt vol enthousiasme en werklust op een rijdende trein, met heel veel verschillende wagons. Victor: veel succes, welkom in onze collegefamilie.

Centrumplan

Behalve afscheid nemen stond ook het Definitief Ontwerp Centrumplan donderdagavond op de raadsagenda. Het DO, zoals het in de wandelgangen heet, is met een paar aanpassingen, unaniem vastgesteld door de Raad. Daar ben ik echt blij mee. Op naar Bestek en uitvoering.

Wenckebachweg

Dat laatste brengt me tot slot bij de opvang van vluchtelingen aan de Wenckebachweg. Het afstemmen en voldoen aan eisen van alle betrokken organisaties vraagt veel inzet en schakelend vermogen en daarmee extra tijd. Maar het moment dat de deuren open kunnen, komt eraan.

Joyce Langenacker

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie