‘In Kuala Lumpur was het jaar van het Konijn niet te missen.’
‘In Kuala Lumpur was het jaar van het Konijn niet te missen.’ Privé-archief Joyce Langenacker

Bericht van de burgemeester: ‘Valentijn: feest van de liefde’

15 februari 2023 om 09:00 Overig Column

OUDER-AMSTEL Vanochtend (maandag) in alle vroegte zetten Stephan en ik weer voet op Nederlandse bodem na twee weken in Maleisië. Onze oudste dochter Emma loopt sinds begin september stage bij de Nederlandse ambassade in Kuala Lumpur. Daarom reisden wij af naar deze indrukwekkende stad om haar te bezoeken, wat van Maleisië te zien en vakantie te vieren.

Joyce Langenacker

Exotisch Kuala Lumpur klinkt exotisch en die verwachting maakte de stad ook helemaal waar. Wij arriveerden kort na het Chinese nieuwjaar en het jaar van het Konijn zorgde nog voor heel wat uitbundigheid. Maleisië is een kleurrijke smeltkroes waar Chinese tradities, Indiase tempels, moskeeën en christelijke kerken vredig naast elkaar bestaan. Harmonie in diversiteit zeggen ze zelf. In twee weken konden we natuurlijk maar een klein stukje Maleisië ontdekken, maar wat waren Penang, Ipoh en de Cameron Highlands prachtig. En wat hadden we een fantastisch weekend met zijn drieën op het eiland Lang Kawi.  

De wereld draait door Ondertussen constateerden we, dankzij de Nederlandse (nieuws)apps, dat de wereld gewoon doordraait, ook als wij niet in Nederland zijn. In Ouder-Amstel werden bergen verzet om de opvanglocatie aan de Wenckebachweg op orde te krijgen. En eindelijk is het zover. Als u dit leest hebben ongeveer 60 mensen uit alle hoeken van de wereld, Syrië, Iran, Turkije, Jemen, Oekraïne, Pakistan, Algerije en Belarus inmiddels een onderkomen gevonden in het voormalige schoolgebouw.

Aardbeving En natuurlijk liet de aardbeving in Turkije de aarde letterlijk en figuurlijk op zijn grondvesten schudden. Vreselijke beelden van diep verdriet om het verliezen van een kind of een heel gezin, gebouwen die als kaartenhuizen in elkaar storten, een eindeloze ravage, massagraven en een tekort aan alles. Het nestelt zich op je netvlies en zal niemand onberoerd laten. En dus zamelen we volgens een goede Nederlandse traditie geld en spullen in. Het is hard, heel hard nodig. Morgen is het Valentijnsdag, het feest van de liefde, een mooie inspiratie om je hart te laten spreken.

Mythes Veel mensen zien Valentijnsdag als een commercieel uit Amerika overgewaaid feestje. Maar dan doen we Valentijn toch tekort. Het feest gaat ten minste terug tot de 14e eeuw. En er zijn mooie mythes over. Zo zou de naam afkomstig zijn van de christelijke priester Sint Valentijn uit Rome, die leefde in de 3e eeuw na Christus.
Volgens de overlevering bestond er in die tijd een keizerlijke wet die het soldaten verbood om te trouwen. Men geloofde namelijk dat vrijgezellen eerder bereid waren te sterven op het slagveld. Valentijn zou echter in het geheim toch soldaten hebben gehuwd, omdat hij van mening was dat liefde alles overwon. Toen keizer Claudius II (268-270) dit ontdekte, liet hij de geestelijke op 14 februari 269 executeren, en zo werd Valentijn een martelaar voor de liefde. Mooi verhaal maar helaas is de kans groot dat het er later bij verzonnen is, want het enige bekende biografische feit van Valentijn is zijn sterfdatum.

Liefde overwint Toen we het laatste weekend terugkwamen in Kuala Lumpur, hadden de Chinees Nieuwjaar artikelen plaatsgemaakt voor Valentijn. In de grote winkelcentra kon je in een rood decor met harten op de foto. Ik heb geen idee hoe dat zit in de landen van de mensen die nu in onze opvang komen. Maar ik wil graag geloven dat liefde ook in hun levens overwint. Dus naast alle commercie is Valentijn voor mij een symbool voor liefde en liefdevolle hulp aan elkaar. Laten we dat koesteren.

advertentie
advertentie