Afbeelding
Jasmijn Fotografeert

Jasmijn Fotografeert: Joodse Begraafplaats Beth Haim

15 maart 2023 om 10:00 Overig

OUDERKERK A/D AMSTEL Wat een prachtig, rustig plekje zo middenin de drukke Randstad. Al ruim vier eeuwen worden de leden van de Amsterdamse Portugees-Joodse Gemeente op Beth Haim begraven. Er liggen circa 28.000 graven. Je kunt ze niet allemaal zien, want een groot aantal zerken is jammerlijk weggezakt in de veengrond. 

Gelukkig zijn er wel nog meerdere, rijk gedecoreerde grafstenen uit de 17e eeuw te bewonderen. Zie foto rechtsonder. De tand des tijds heeft zich helaas uitgeleefd op het marmer, maar dat maakt het geheel niet minder imposant. 

De begraafplaats is een Rijksmonument, maar draait volledig op particuliere giften. Vrijwilligers onderhouden een stuk van 4 hectare en zorgen ervoor dat de laatste rustplaatsen van onder anderen Dr. Samuel Sarphati, rabbijn Menasseh Ben Israel, vastgoedmagnaat Maup Caransa en de ouders van filosoof Baruch Spinoza voor het publiek bewaard blijven. 

Jasmijn geeft fotoworkshops (ook met de smartphone) bij Beth Haim en andere locaties in Amstelveen en omstreken. Interesse? Zij is te bereiken via jasmijnfotografeert@gmail.com.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie