Van gedachten wisselen met oud-raadsleden over gebiedsontwikkeling.
Van gedachten wisselen met oud-raadsleden over gebiedsontwikkeling. Gemeente Ouder-Amstel

Bericht van de burgemeester: Een leerzaam weekje

20 september 2023 om 09:00 Overig

OUDER-AMSTEL Dinsdag 19 september is het Prinsjesdag. Verrassingen brengt die dag niet meer. Het is immers traditie dat de inhoud voor 90% op straat ligt voordat de Koning ook maar één woord van zijn troonrede heeft uitgesproken. Ooit was het een prestatie voor journalisten om tipjes van de sluier op te lichten. Tegenwoordig denk ik dat het ‘journaille’ vist in hun vaste informatiekanalen en dat de vissen altijd bijten. Gewoon omdat het in beider belang is.

EIGEN TROMMEL

Spannend wordt het dus niet. We weten al dat de gepensioneerden er 1% en werkenden er ruim 2% op vooruit gaan. Zorgwekkend is dat bijna 5% van onze bevolking in armoede leeft. Brandstof, alcohol en tabak, boetes en de zorgpremie gaan allemaal meer geld kosten.Met de verkiezingen in het vooruitzicht is Prinsjesdag ook een beetje campagnedag geworden, en dus slaan de partijen ieder op hun eigen trommel: of het nu gaat om bestrijden van armoede, migratiebeleid, stikstofaanpak of het klimaat.

INFLATIE

Heel rooskleurig is het even niet. De inflatie speelt ons aan alle kanten parten. De bouwers in ons land worstelen om hun begroting rond te krijgen. En dat lukt niet altijd. Ook in het gebied Werkstad Over-Amstel is het voor sommige projecten zwaar weer. Geen reden voor paniekvoetbal, dat zien we al genoeg bij Ajax, maar wel reden voor goed nadenken over de juiste keuze en handelwijze. Vrijdagavond, tijdens een bijeenkomst met oud-raadsleden stond ik stil bij de gebiedsontwikkelingen in Ouder-Amstel. Het was leuk de ‘oudgedienden’ te zien, maar relativeert ook. Veel plannen zijn gebaseerd op hun debatten en besluitvorming en ook toen wisselden goede en slechte markttijden zich af. Het raadslidmaatschap is een ervaring die hen allen heeft gevormd. Dat is bij mij blijven hangen en werkt hopelijk aanstekelijk om ook bij de volgende verkiezingen voldoende enthousiaste raadsleden te werven.

DE VUURLINIE

Nu ik het over oudgedienden heb. Ook de veteranen kenden een weerzien, tijdens een voorpremière van de film ‘De Vuurlinie’. Deze film is gebaseerd op de autobiografieën van Marco Kroon en “vertelt eigenlijk het verhaal van militairen die op missie gaan, wat ze daar met elkaar meemaken en hoe hun levens bij terugkomst soms drastisch veranderen.”, zegt regisseur Reiné.Als buitenstaanders kunnen we via de ogen van de regisseur een beetje proeven van wat de gevolgen van een missie voor iemand kunnen zijn. Onze veteranen hebben het als zeer waardevol ervaren. Mooi dat we dankzij goede samenwerking met de buren van Amstelveen, dit aan onze veteranen konden aanbieden.

MASTERCLASS

Voor mij was het sowieso een leerzaam weekje. Omdat ik vind dat je je altijd moet blijven ontwikkelen volgde ik met 12 burgemeesters een masterclass over complexe vraagstukken en de complexiteit van de samenleving. Met acteurs oefenden we op moeilijke gesprekken met agressie of geweld. Het uitwisselen van ideeën en kennis en het herkennen van gelijke thema’s, leverde twee boeiende ontwikkeldagen op.

DUBBEL GEVOEL

Dit weekend verhuisden mijn man ik onze jongste dochter naar Tilburg. Daar begint ze aan de studie Global Law. Het is een dubbel gevoel: trots dat ze haar richting heeft gevonden, maar weemoed dat het zover is. Onze meiden vliegen uit, slechts eentje woont nog thuis. Mijn oog valt ineens op Google nieuws, een stukje over een meisje van drie dat is overleden op haar kinderopvang. Vijf regels voor eeuwig leed voor de ouders. Zij vliegt niet meer uit. Ik prijs me gelukkig en tel mijn zegeningen. Tot volgende week.


Joyce Langenacker

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie