Afbeelding
LTO Nederland

Ook in de Polders rond Ouderkerk slaat Blauwtong toe!

2 oktober 2023 om 21:59 Overig Deel je nieuws

In de polders rond Ouderkerk voltrekt zich een ramp! 

Het  blauwtong virus maakt ook hier schapen en koeien ernstig ziek. Blauwtong virus wordt over gedragen door een specifiek mugje dat normaal gesproken alleen voorkomt in het middellandse zeegebied, maar een paar weken geleden  ook in onze omgeving is opgedoken. Met alle gevolgen van dien! 

Vooral schapen worden erg ziek, inmiddels is de helft van de schapen besmet en ernstig ziek, en een groot deel van die dieren is al dood gegaan.

Ook koeien hebben last van dit virus, dit uit zich door een opgezette neus en slijmvliezen, zere  poten en spenen, en (hoge) koorts, met als gevolg trage en zieke dieren. Er is geen medicijn tegen, maar met koortsremmers en pijnstillers zijn de symptomen te verzachten, verder moeten de dieren gewoon uitzieken. 

De melk van besmette en behandelde dieren wordt niet geleverd, er is dus geen gevaar voor de volksgezondheid, want gelukkig is blauwtong niet overdraagbaar en gevaarlijk voor mensen. 

Het is te hopen dat er op termijn wel een preventieve enting beschikbaar komt. Want blauwtong is een heel ernstige ziekte. 

Ook de dieren van hobby veehouders en kinderboerderijen worden hierdoor getroffen. 

De boeren in Amstelland zijn enorm aangedaan door de heftigheid van deze uitbraak bij hun dieren. 

We hopen dat de situatie snel stabiliseert en verbeterd.

Melkveehouder in de Ronde Hoep.

Peter Roos  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie