Afbeelding
Huizenprijzen

Gevolgen stijgende huizenprijzen

9 april 2020 om 17:15 Partnercontent

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat de gemiddelde verkoopprijs van een koophuis in 2019 voor het eerst boven de drie ton uitkwam. In Ouder-Amstel is de verkoopprijs van de gemiddelde koopwoning zelfs ruim 494.000 euro. In vergelijking met 2018 zijn de huizenprijzen in Ouder-Amstel gestegen met 7,6 procent. De stijgende prijzen brengen positieve en negatieve gevolgen met zich mee.

Stijgende vermogens en minder vermogensongelijkheid
De stijging van de woningwaarde zorgt voor een stijging van het doorsnee vermogen van Nederlandse huishoudens. Voor veel mensen is de waardestijging van de eigen woning een reden om deze te verkopen in de piektijd. Ze maken veel winst. Wel staat hier tegenover dat er vaak ook een prijzig huis teruggekocht moet worden. De vermogensongelijkheid is al aan het dalen sinds 2015. Ook dit hangt samen met de goede woningmarkt. Tijdens de economische crisis nam de vermogensongelijkheid nog toe, tussen 2011 en 2014. De dalende huizenprijzen raakten namelijk vooral de minder vermogende huizenbezitters. Rijkere huishoudens hebben naast een eigen woning vaak ook andere waardevolle bezittingen. De vermogensongelijkheid exclusief eigen woning is vrijwel niet veranderd.

Niet gemakkelijk voor starters
Voor starters is het niet eenvoudig om een eigen woning te kopen. Ook op de huurmarkt is het dringen, vooral in de Randstad. Tegenwoordig verlaten starters dan ook steeds later het ouderlijk huis. Maar liefst 20 procent van de 25- tot 30-jarigen in Nederland woont nog bij hun ouders. Een van de belangrijkste redenen is het gebrek aan betaalbare woonruimte. Ze kunnen vaak niet de benodigde hypotheek krijgen, onder andere doordat de studieschuld wordt meegewogen in het bepalen van de hypotheekhoogte. Hoe zwaar de

studieschuld meetelt in de berekening voor de maximale hypotheek hangt af van wanneer studenten de DUO-lening zijn aangegaan. Onder het oude leenstelsel, voor 1 juli 2015 begonnen met lenen, bedraagt de weegfactor 0,75 procent. Een studielening die na 1 juli 2015 is aangegaan heeft een langere looptijd en een weegfactor van 0,45 procent. Bij een gemiddelde studieschuld van 15.000 euro kan de hypotheek meer dan 30.000 euro lager uitvallen. Daarnaast is er doorgaans eigen vermogen nodig, omdat het maximale leenbedrag in 2018 is verlaagd naar 100 procent. Is het gelukt om een huis te kopen? Dan kan er wel bespaard worden op de maandelijkse vaste lasten, onder andere door te kiezen voor de goedkoopste energieleverancier. Een koophuis biedt deze vrijheid.

Eind stijging in zicht?
In andere grote wereldsteden, zoals Londen en Sydney, is inmiddels een daling van de huizenprijzen te zien. Vaak is er sprake van synchrone prijsontwikkeling in populaire steden over de hele wereld. Er bestaat dus een kans dat de huizenprijzen in Amsterdam dit jaar ook licht gaan dalen. Tegenwoordig wijken veel kopers nog uit naar omliggende gemeentes, zoals Ouderkerk aan de Amstel, Amstelveen en Diemen. Een huis kopen blijft in 2020 aantrekkelijk, mede door de historisch lage hypotheekrente. Wel bestaat de verwachting dat de prijsstijging afzwakt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie