Afbeelding
Foto door form PxHere

Hoe kan een incassobureau je helpen?

15 juli 2021 om 15:39 Partnercontent

Als ondernemer hoop je uiteraard alleen maar op mooie momenten en behaalde doelen. Je focust je voornamelijk op het opbouwen en behouden van een sterk bedrijf wat goed loopt en een goede naam heeft. Toch kan het zijn dat je op een gegeven moment in aanraking komt met een klant die niet zo heel leuk is.

Wanbetalers zijn er in overvloed en als ondernemer ga je er eerder of later toch mee te maken krijgen. Je kan een heleboel doen om te voorkomen dat klanten hun rekeningen niet betalen, maar het volledig vermijden van het risico is vrijwel onmogelijk. Mocht je te maken hebben met een wanbetaler, dan is het goed om te weten dat een incassobureau je kan helpen om het geld te krijgen waar je recht op hebt.

Wat is een wanbetaler?

Als ondernemer heb je te maken met klanten. Of dit nu bedrijven of personen zijn, ze kopen producten of diensten van je. Deze producten of diensten moeten uiteraard betaalt worden. Dit gebeurt echter niet altijd binnen de gegeven tijd.

Als je een keer te laat betaalt ben je niet direct een wanbetaler. Als je niet wil betalen ben je echter wel een wanbetaler. En als ondernemer zal je hier echt wel een keer mee te maken krijgen. Mensen zijn ontevreden of vinden dat ze niet hoeven te betalen. Als je dan gewoon recht hebt op het geld, kan dit erg zuur zijn. Je bent al een wanbetaler als je niet voor je OV kaart wil betalen.

Het komt soms ook voor dat de schuldenaar niet kan betalen. Dan krijg je wel de stempel wanbetaler, maar zitten er uiteraard andere redenen achter. Afhankelijk van je werkgebied zal je hier weinig of juist veel mee te maken krijgen. Maar het is goed om te weten dat er incassobureaus voor je klaar staan om je geld terug te krijgen.

Wat doet een incassobureau?

Om te weten wat een incassobureau, zoals incassobureau Amsterdam, voor je kan doen, is het belangrijk om te weten wat een incassobureau precies is. Je hoopt uiteraard dat je hun diensten nooit nodig gaat hebben, maar mocht het toch voorkomen, is het goed om te weten wat ze wel en niet mogen doen.

Een incassobureau is een eigen onderneming die je geld voor je probeert terug te halen. Stel dat je een dienst of product hebt geleverd en de klant wil niet betalen. Dan moet je eerst nagaan of je echt recht hebt op het geld. Als dit zo is dan mag je, na een aantal bepaalde stappen, een incassobureau inschakelen. Zij gaan dan op verschillende manieren de schuldenaar proberen te laten betalen.

Hier gaat uiteraard wel een tijd overheen en in bepaalde gevallen moet je zelf de kosten van het bureau betalen, maar vaker moeten de schuldenaren dit betalen en kan je gewoon gebruik maken van de diensten. Een incassobureau heeft niet dezelfde mogelijkheden als een deurwaarder en heeft geen speciale status. Het enige wat ze kunnen doen is hun best en ze mogen geen persoonlijke spullen, lonen of bankrekeningen innemen.

Welke stappen moet je nemen bij een wanbetaler?

Als je mooie producten maakt of verkoopt en je hebt eindelijk een goedlopend bedrijf ben je uiteraard erg blij. Als je dan een klant hebt die niet wil betalen, om welke reden dan ook, kan dit een grote tegenslag zijn. Zeker voor kleine ondernemers. En uiteindelijk moet je steeds langer wachten op je hard verdiende geld. Voor je dan naar een incassobureau kan stappen, moet je eerst een aantal stappen nemen.

Als je een dienst verkoopt en je klant betaald door middel van een factuur, heb je de klant een bepaalde tijd gegeven waarin de betaling voltooid moest zijn. Als deze periode voorbij is, is het belangrijk dat je contact gaat zoeken met de klant. Dit kan door middel van bellen, e-mail of sms, maar je kan ook een officiële brief sturen. Hier zet je in dat het om een betalingsherinnering gaat en dat de klant weer een nieuwe periode heeft om te bepalen. Het is wel belangrijk dat je twee herinneringen stuurt voor je een volgende stap zet en je dit ook duidelijk vermeld. Je moet altijd transparant blijven en de klant de kans bieden om op tijd te bepalen voor je naar een verdere stap gaat.

Mocht je na twee herinneringen nog geen geld hebben gezien, dan kun je een incassobureau inschakelen. Zij gaan voor je aan de slag en je hoeft de kosten niet zelf te betalen. Dit wordt aan de schuldenaar verhaald en bij de openstaande schuld opgeteld. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie