Afbeelding
.

Afkicken van een middelenverslaving door middel van detoxificatie

10 augustus 2021 om 15:20 Partnercontent

Recovery Mental Healthcare is een gespecialiseerde GGZ-instelling en biedt een professioneel platform voor verslavingszorg bij allerlei soorten verslavingen. Samen met de persoon die verslaafd is, diens naasten en het team van specialisten, wordt bepaald welk herstelprogramma het meest geschikt is. De behandelingen variëren van het 12 Stappen Programma en het Familie Programma tot dagbehandelingen en detoxificatie. Detox (ontgiften) is het proces waarmee het gebruik van het verslavende middel gecontroleerd wordt afgebouwd, tot het lichaam helemaal is ontdaan van alle lichaamsvreemde stoffen. Bij sommige verslavingen is het noodzakelijk om voor de start van de behandeling eerst te detoxificeren, bijvoorbeeld bij een GHB verslaving, alcoholverslaving, cocaïneverslaving, pijnstillerverslaving en medicijnverslaving. Een detoxbehandeling vindt altijd plaats onder 24-uurs toezicht en medische begeleiding. 

Ontwenningsverschijnselen

Bij iemand die verslaafd is, is het lichaam zo afhankelijk geworden van het middel dat het gevaarlijk is om er plotseling mee te stoppen. Voordat Recovery Mental Healthcare een cliënt in behandeling neemt, wordt daarom gestart met detoxificatie. Dit proces begint met een lichamelijk onderzoek dat door een officiële arts wordt uitgevoerd. Het onderzoek is bedoeld om de exacte methoden te bepalen die het medisch personeel moet gebruiken om een verslaafd persoon te helpen. Tijdens het ontgiften kan iemand last hebben van ontwenningsverschijnselen, zoals: transpireren, hartkloppingen, slecht slapen, rillen, hoofdpijn en spierpijn. De specialisten van Recovery Mental Healthcare bieden de juiste begeleiding en helpen om de ontwenningsverschijnselen te beheersen. 

Ondersteuning van specialisten 

Detoxificatie kan beangstigend en heftig zijn. Daarom is het cruciaal dat de cliënt tijdens het ontgiften wordt gemonitord door specialisten. Iemand die komt afkicken wordt daarom nauwlettend in de gaten gehouden en ondersteund door zeer ervaren artsen en getrainde verpleegkundigen. Om een veilige detox te garanderen, zijn voor veel soorten middelenafhankelijkheid medicijnen nodig. De mate van de ernst van de verslaving en het type stof dat wordt misbruikt, zijn bepalend voor de medicatie die wordt voorgeschreven. Hier gaat een uitgebreid onderzoek aan vooraf. Op die manier zijn de artsen ervan verzekerd dat de medicijnen die tijdens het ontgiften worden gebruikt, veilig zijn en geen nadelige effecten kunnen veroorzaken.

Focus op herstel 

Na de detox voelen de meeste mensen die verslaafd zijn zich vaak al een stuk beter. Het proces van herstel kan dan echt van start gaan. Omdat verslaving een ziekte van terugval is, wordt de cliënt in de periode na het ontgiften goed verzorgd en ondersteund en leert hij om een nieuw begin te maken. Iemand met verslavingsproblematiek is veelal niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk afhankelijk van een middel. Dat is bijvoorbeeld zo bij iemand die is verslaafd aan cocaïne. Na het detoxificeren wordt hier veel aandacht aan besteed met een persoonlijk behandelprogramma op maat, dat volledig is gefocust op herstel en in herstel blijven. Recovery Mental Healthcare zorgt tijdens het gehele proces van herstel voor de juiste begeleiding en ook is er nazorg. Op die manier kan de cliënt in een rustige en veilige omgeving, zowel fysiek als mentaal weer gezond worden. 

Is iemand in je omgeving verslaafd of lijd jij zelf aan een verslaving? Een verslaving overwinnen doe je niet alleen. Met een team van medische professionals biedt Recovery Mental Healthcare hulp en advies. Je kunt de gespecialiseerde GGZ-instelling bereiken op nummer: 085 – 8200 900 of administratie@recoverymhc.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie