Afbeelding
Foto: Shutterstock

Hoop op nieuwe versoepelingen in de loop van september

27 augustus 2021 om 09:45 Partnercontent

Het aantal Nederlandse burgers dat inmiddels volledig gevaccineerd is neemt steeds verder toe. Voor de regering was het reden genoeg om halverwege augustus een aantal versoepelingen door te voeren. Onder meer het Heerhugowaards dagblad somde de versoepelingen op: geen anderhalve meter afstand meer op het mbo, hbo en de universiteit, klassikale lessen als de groep niet groter is dan 75 personen en een grote kans op verdere versoepelingen in de loop van september. Of het daadwerkelijk tot nieuwe versoepelingen komt is afwachten. Afgelopen week nam het totaal aantal besmette personen weer iets toe, waarmee de daling volledig is afgevlakt. Wat betekent dit voor de komende maanden?

Nog altijd vanuit huis werken en geen grote evenementen 

Een van de regels die behouden blijft is het zo goed mogelijk vanuit huis werken. Iets waar veel mensen inmiddels behoorlijk zat van worden. Ze missen het contact met collega’s, de gesprekken bij de koffiemachine, enzovoorts. Niet alleen het verplicht thuiswerken blijft gelden. Ook mogen er nog geen grote evenementen georganiseerd worden. Evenementen gaan alleen door in beperkt gezelschap, zo viel onlangs in het gemeente nieuws Heerhugowaard te lezen dat de Commissaris van de Koning een bezoek bracht aan de stad, en wanneer mensen anderhalve meter afstand houden. Bij grotere evenementen moeten bezoekers zich laten registreren en een zitplek hebben.

 Seizoenseffect lijkt langzaam uit te doven 

Mogelijk hangt de afvlakking van het dalende aantal besmettingen samen met het uitdoven van het seizoenseffect. Onder dit effect verstaat men het feit, dat we in de zomerperiode voornamelijk buiten zijn. Buiten is de kans op een besmetting veel kleiner dan in huis, waar de ventilatie beperkt is. Het was voor de regering reden om iedereen aan te zetten tot het in ieder geval 15 minuten ventileren van de woning per dag. Ook is de weerstand van veel mensen minder goed in het najaar. Het wordt kouder, waardoor een verkoudheid of een griep op de loer ligt. Doordat het seizoenseffect uitdooft bestaat het risico dat het aantal besmettingen de komende weken weer toeneemt. Iets wat nieuwe versoepelingen mogelijk tegenwerkt.

 Meer dan een miljoen mensen loopt het risico ziek te worden 

Hoewel een groot deel van de Nederlandse bevolking inmiddels twee prikken heeft gehad, is er nog altijd een aanzienlijke groep die wel ernstig ziek kan worden. Het gaat naar schatting om één tot twee miljoen mensen. Mensen die volledig gevaccineerd zijn, kunnen nog wel besmet raken met het coronavirus. Daarbij zijn zij na een besmetting besmettelijk, waardoor het vaccin de verspreiding van het virus nauwelijks hindert. Wel helpt het vaccin te voorkomen dat men ernstig ziek wordt van het coronavirus. Al bleek onlangs dat er een groep van zo’n 700.000 mensen is, die ook na de vaccinaties nog ernstig ziek kan worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie