Afbeelding
Foto: Pexels

Zo maak je je huis klaar voor de winter

29 oktober 2021 om 12:06 Partnercontent

De winter staat voor de deur. Tijd om je voor te bereiden op de koude dagen. Zo moet je even alle winterjassen weer uit de opslag halen en gaat de verwarming weer omhoog. De kou buiten houden is een noodzaak. Er zijn verschillende opties om je huis zo warm mogelijk te houden in de winter. Waar je echter niet omheen kunt tegenwoordig is een cv ketel kopen. In combinatie met andere middelen zorg je ervoor dat het binnen lekker warm blijft, zonder dat je constant loopt te stoken.

CV ketel

Om te beginnen heb je een cv ketel nodig. Deze genereert de warmte voor je gehele woning. Het water wat door de ketel stroomt wordt daar verwarmd en gaat daarna door de verwarmingsbuizen door het hele huis heen. De verwarmingen worden dan verwarmd en geven de warmte af aan de ruimte waar ze in staan. De meeste huizen hebben in elke ruimte wel een radiator staan. Natuurlijk hoef je die niet de hele dag aan te hebben staan. Meestal hebben mensen genoeg aan ‘s avonds de verwarming aanzetten. Overdag zullen de meeste mensen namelijk ook op werk zitten of naar school gaan, dan is er weinig noodzaak om je verwarming thuis aan te hebben staan. 

Isolatie

De verwarming verwarmd het huis dus. Maar als je verder geen maatregelen neemt om de warmte binnen te houden, zal de rekening zeker snel oplopen. Natuurlijk hebben de muren van je huis al het grootste effect op het binnenhouden van de warmte. Deze gaat niet zo snel door een muur heen. Maar het zal je verbazen hoeveel meer je kunt binnenhouden door je huis goed te isoleren. Je hoeft dan veel minder de stoken en dus te verbruiken om dezelfde temperatuur te houden. Nieuwere huizen zijn tegenwoordig hartstikke goed geïsoleerd. Huizen die een paar decennia geleden zijn gebouwd hebben vaak nog wat hulp nodig om zuiniger te zijn. 

Is een hele verbouwing wat teveel gevraagd? Dan heb je bij de bouwmarkt vaak nog andere opties die je kunnen helpen. Speciale folie die je achter de radiator kunt plakken bijvoorbeeld. Dit zorgt ervoor dat de warmte die de verwarming produceert wordt weerkaatst en dus niet door de muur naar buiten gaat, maar de kamer in. Deze folie kan je zelf knippen en op maat snijden. Zo past het precies achter elke verwarming. Een simpele manier om warmte niet te laten ontsnappen is ook de gordijnen dicht houden. Tussen het raam en de gordijnen zit dan een ruimte met lucht die als isolator werkt. Nou is dit ook een hele ongezellige manier van warmte binnenhouden, je kan niet eens naar buiten kijken! 

Ramen

Wat wellicht erg voor de hand ligt, is de ramen dicht houden. Een open raam laat hartstikke veel warmte naar buiten. Maar we hebben toch echt frisse lucht nodig. Een tip is dan om ‘s ochtends nadat je wakker wordt, even de ramen open te zetten. Dit doe je als de verwarming uit staat. Zo komt er even gezonde frisse lucht binnen, terwijl je bijvoorbeeld onder de douche staat. Daarna kunnen de ramen gewoon weer dicht en kan de verwarming eventueel aan. Het ligt er natuurlijk ook aan of je meteen de deur uit loopt naar werk of school, dan hoeft de verwarming nog helemaal niet aan. Doe dit pas weer als je thuiskomt. 

advertentie
advertentie