Afbeelding
Foto: Shutterstock

Lichamelijke klachten soms gevolg van beperkte luchtkwaliteit in huis

24 december 2021 om 07:20 Partnercontent

Experts waarschuwen dat een beperkte luchtkwaliteit in huis schadelijk kan zijn voor de gezondheid van bewoners. Zij raden dan ook aan om de luchtkwaliteit regelmatig te (laten) controleren. Zelf de luchtkwaliteit meten in een woning is lastig, daar particulieren vaak niet de benodigde hulpmiddelen hebben. Op basis van de uitkomsten van zo’n luchtmeting kan vervolgens gezocht worden naar doelgerichte aanpassingen in het binnenklimaat. Denk bijvoorbeeld aan een verbeterde ventilatie in huis, het terugdringen van de luchtvochtigheid, enzovoorts. Onder meer vochtig MDF kan leiden tot het ontstaan van giftige, schadelijke gassen in de lucht in huis. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust.

Gevolgen van een slechte luchtkwaliteit in woningen 

Een slechte luchtkwaliteit in huis kan leiden tot een zuurstofgebrek in de woning. Iets wat hoofdpijn en bijvoorbeeld een concentratieprobleem tot gevolg kan hebben. Ook kan de lucht in huis te droog zijn. Het leidt tot een droge keel, hoesten en bijvoorbeeld gescheurde lippen. Zeker in de herfst en winter, wanneer het buiten kouder wordt, is de kans hierop groot. Een derde mogelijk gevolg van een slechte luchtkwaliteit in huis is een gevoel van benauwdheid. Vaak is niet direct duidelijk waar dergelijke gezondheidsklachten aan toe te schrijven zijn. Het maakt dat in de meeste gevallen niet direct naar de luchtkwaliteit binnen een woning wordt gekeken.

Luchtmeting uit laten voeren door professionals 

Om de luchtkwaliteit in huis te kunnen verbeteren, is het raadzaam een professionele meting uit te laten voeren. Er zijn verschillende organisaties die over de apparatuur beschikken om zo’n luchtmeting uit te voeren. Bij de meting wordt gekeken naar de samenstelling van de lucht in huis. Worden er schadelijke gassen opgemerkt? In dat geval zal gezocht worden naar de oorzaak hiervan. Zoals eerder genoemd kan een vochtprobleem in de omgeving van MDF-platen in huis hier een voorbeeld van zijn. Ook andere bouwmaterialen kunnen schadelijk zijn, als deze in aanraking komen met vocht.

Zelf een controle van de lucht in huis uitvoeren

Hoewel het aangeraden wordt om professionals in te schakelen voor het meten van de luchtkwaliteit, kun je dit zelf ook meten. Belangrijk bij de aanschaf van apparatuur voor het meten van de kwaliteit van lucht in huis, is vaststellen welke waarde je wilt meten. Maak bijvoorbeeld onderscheid tussen de hoeveelheid zuurstof in de lucht, de hoeveelheid koolstofdioxide, enzovoorts. Veel apparaten meten slechts enkele waarden. Houd er daarnaast rekening mee, dat de luchtkwaliteit van dag tot dag en van moment tot moment kan verschillen. In de ochtend, na het douchen, zal er bijvoorbeeld relatief veel vocht in de lucht zitten rond de badkamer. Hetzelfde geldt voor de avond, in de buurt van de keuken. Meet om deze reden op verschillende momenten en meerdere dagen achtereen.

advertentie
advertentie