Afbeelding
Foto door Tirachard Kumtanom via Pexels

Waar moet je op letten bij het kiezen van een hbo-opleiding?

24 februari 2022 om 11:02 Partnercontent

Met de juiste diploma’s op zak til je jouw carrière naar een hoger plan. Maar om die diploma’s te kunnen halen, zul je eerst de juiste opleiding moeten kiezen. Met een succesvol afgeronde hbo-opleiding vergroot jij je kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk. Maar er zijn enorm veel verschillende studierichtingen. Hoe kom je erachter welke hbo-opleidingen het beste bij jou passen? En waarop moet je letten wanneer je de verschillende aanbieders van opleidingen met elkaar vergelijkt?

Weten wat je wilt

Op de eerste plaats zul je voor jezelf helder moeten krijgen wat je precies wilt. Het zou immers zonde zijn wanneer je investeert in een studie waar je uiteindelijk niets mee doet, omdat het toch niet zo goed bij je past als je aanvankelijk dacht. Een studie moet goed aansluiten bij je eigen interesses en doelen in het leven. Doe eventueel een beroepskeuze test om erachter te komen welke banen het beste bij je zouden passen. Weten wat je wilt is de eerste stap in je zoektocht naar de juiste opleiding.

Klassikaal of thuis studeren?

Wanneer je eruit bent welke opleiding je wilt volgen, zul je een keuze moeten maken tussen klassikaal studeren of zelfstandig thuis aan de slag gaan. Beide vormen hebben voor- en nadelen. Klassikaal studeren vraagt om regelmaat, je bent op vaste tijden met je studie bezig. Als dat goed in jouw agenda past, is het een goede optie. Een thuisstudie is net zo goed, maar vraagt om discipline. Je moet goed in staat zijn om voldoende tijd aan je studie te wijden en weerstand kunnen bieden aan allerlei verleidingen. Een groot voordeel is natuurlijk dat je zelf je tijd kunt indelen, maar tegelijk kan dat ook een valkuil zijn. Al met al heeft de keuze voor de onderwijsvorm vooral betrekking tot de balans tussen werk en prive en hoe goed je hiermee kunt omgaan. 

Nieuwe studierichtingen

De wereld verandert continu en de studiemogelijkheden veranderen mee. Wie had twintig jaar geleden kunnen bedenken dat we nu bijvoorbeeld een hbo-opleiding multimedia design zouden hebben? Wist je dat er zelfs studies zijn die zich met de veranderingen binnen organisaties bezighouden? Bij verandermanagement opleidingen kunnen consultants, managers en bedrijfskundigen zich specialiseren in het zo efficient mogelijk leiden van een verandertraject. Je leert onder andere verandersituaties te doorgronden en krijg je inzicht in de gevolgen van een verandering voor de organisatie en de medewerkers. Echt een opleiding van de tijd waarin wij leven!

Volg het stappenplan

Lastig kiezen? De keuzehulp biedt uitkomst! Vul eerst het gewenste opleidingsniveau in en kies vervolgens de vakgebieden, de opleidingsduur, het startmoment, de opleidingsvariant en de locatie.

advertentie
advertentie