
Te weinig aansluitingen in huis? Geen probleem!
17 maart 2022 om 12:18 PartnercontentWanneer je verhuist naar een nieuwe woning waar alle aansluitingen voor het netwerk al netjes zijn weggewerkt in de muren is dat fijn. Komt het echter net niet uit of is het niet wat je in je hoofd had, dan kan dat frustraties opleveren. Gelukkig zijn er voor bijna alle elektronica problemen wel creatieve oplossingen te bedenken. In het geval van dit specifieke scenario, kan je een utp kabelsplitter inzetten. Zo’n utp splitter maakt het mogelijk om twee losse lan poorten of kabels aan te sluiten op 1 netwerkkabel. Afhankelijk van de splitter die je gebruikt, kunnen deze apparaten tegelijkertijd ook het netwerk gebruiken.
Wanneer zet je de splitter in?
De splitter kun je inzetten om van een kabel meerdere kabels te maken, dit betekent dat je daardoor op een netwerkkabel meerdere apparaten kunt gebruiken. Wel is het hierbij aan te raden om een switch of router te gebruiken, omdat je met de UTP-splitter niet tegelijkertijd de apparaten gebruikt, maar ze wel beide aangesloten hebt. Als je meer apparaten hebt die je wilt inzetten, is een switch of router misschien handiger. Hierbij kan je namelijk wel meerdere apparaten tegelijkertijd aan het netwerk hebben. Als je puur kijkt naar de prijzen tussen deze twee opties, dan is een UTP splitter wel een stuk goedkoper. De prijs hiervan ligt gemiddeld tussen de €2 en €12.
Voordelen van de splitter
Het grootste voordeel van het inzetten van de splitter is dat het de capaciteit van de netwerkkabel verdubbelt. Het zorgt er zoals eerder gezegd voor dat twee computers of mediaboxen gelijktijdig met dezelfde kabel aangesloten worden. Het grootste voordeel daarvan is dat je geen extra netwerkkabels door de ruimte hoeft te trekken, en hier dan dus ook geld en energie op bespaart. Daarnaast is het natuurlijk een stuk netter als er niet nog meer extra kabels over de vloer van de ruimte naar het aansluitingspunt lopen.
Een eigen netwerk
Er zijn verschillende mogelijkheden: splitters, UTP kabels en netwerkaansluitingen. Maar wat heb je nu eigenlijk aan al deze aansluitingen? Laten we even terug gaan naar het begin: we werken steeds meer online. Dit betekent dat we thuis, maar ook op kantoor een goede verbinding willen hebben. Het gebruik van internet kan natuurlijk via een wifi punt, maar dit wifi-signaal is lang niet altijd overal van goede kwaliteit door de plaatsing van het punt. Om te voorkomen dat tijdens een meeting ineens het internet uitvalt, kun je ervoor kiezen om een vaste bedrading aan te leggen. Dit bedrade netwerk is vaak een stuk sneller dan de wifi die via de lucht naar je laptop of pc zou gaan.
Aansluiten van een netwerk
Om een netwerkkabel aan te sluiten, is het van belang te kijken waar deze het huis in wordt aangelegd. Daarna wordt de kabel meestal met een trekveer via buizen door de muren naar de andere kamers gebracht. Deze loopt naar de verschillende wandcontactdozen toe en vanuit deze contactdozen kun je de kabel naar de computer of ander apparaat trekken. Dit kun je zelf oppakken, maar hulp van een handige buurman kan nooit kwaad!