Afbeelding
Foto Pexels

Beleggen om de inflatie te verslaan

26 april 2022 om 14:13 Partnercontent

Tot een jaar of tien geleden was een spaarrekening best rendabel. Met een spaarrente van ongeveer vijf procent bij een inflatie van twee procent, groeide je spaarvermogen jaarlijks iets. Tegenwoordig is dat bij lange na niet meer het geval. Banken hebben hun spaarrentes de afgelopen jaren stapsgewijs verlaagd. Gemiddeld hanteren banken vandaag de dag een spaarrente van 0,05 procent, nagenoeg nul dus. De inflatie is echter wel het afgelopen driekwart jaar flink toegenomen, tot zelfs bijna twaalf procent vorige maand. Hieronder lees je meer over hoe je door te beleggen de inflatie kunt verslaan.

Beleggen wint aan populariteit

Nu banken dus nagenoeg geen rente meer geven verdwijnt spaargeld door inflatie. En dat terwijl er juist gedurende de coronatijd meer gespaard werd omdat er vanwege de maatregelen minder mogelijkheden waren het geld uit te geven. Daarnaast stegen de beurskoersen vanwege de positieve economische vooruitzichten na heropening van veel samenlevingen ook nog eens. Het is dan ook niet vreemd dat aandelenbeleggen de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. 

Op zoek naar een beter rendement

Afgelopen jaar nam het aantal huishoudens dat belegt wederom toe. Er vallen overigens wel een paar zaken op. Allereerst de doelgroep, maar ook de manier waarop deze belegt. Zo zijn jongeren sterk oververtegenwoordigd onder de startende beleggers. Daarnaast gaat het ook nog eens relatief gezien vaak om hoogopgeleiden en vrouwen. 

Deze voornamelijk jongere beleggers zijn daarnaast vooral op zoek naar zelfstandigheid als het gaat om beleggen. In plaats van gebruik te maken van tussenpersonen die advies geven en voor ze beleggen, zijn ze veel meer op zoek naar zelfstandigheid. Ze bepalen zelf waarin ze beleggen (waarbij duurzaamheid een belangrijke rol speelt), en voeren dit ook zelf uit. Klik hier om verder te kunnen lezen over een gebruiksvriendelijk platform dat bijvoorbeeld erg in trek is.

Inflatie bereikt naar verwachting top in tweede helft 2022

De afgelopen maanden zijn de inflatieverwachtingen regelmatig bijgesteld. Naar verwachting zal de inflatie hoger dan eerder ingeschat uitvallen, en pas later in het jaar dan eerder gedacht pieken. Nederland kende de afgelopen maand een inflatie die veel hoger lag dan gemiddeld in de EU. Ondanks de onzekerheid over de situatie in Oekraïne, groeiende tekorten door een mismatch tussen vraag en aanbod en de druk die de energietransitie geeft hoeven beleggers zich nog niet gelijk zorgen te maken. 

Allereerst lijkt de kans op een loon-prijsspiraal klein te zijn. Hoewel dit nu koopkrachtverlies inhoudt, voorkomen loonsverhogingen wel een structureel hogere inflatie. Daarnaast heeft geopolitiek meestal slechts een kortdurende invloed op de economische markten. Omdat beleggen vooral op de lange termijn de kans geeft op een goed rendement, hoeven beleggers zich nu niet gelijk terug te trekken uit de markt.

advertentie
advertentie