Afbeelding
Foto Shutterstock

Hulp bij het herstellen van een medicijnverslaving

9 mei 2022 om 21:20 Partnercontent

Er zijn in ons land in totaal twee miljoen mensen die een middel misbruiken of die verslaafd zijn. Bij een verslaving denken veel mensen aan alcohol of drugs. Ook het aantal mensen dat verslaafd is aan medicijnen neemt toe. Volgens de cijfers van het NEMISIS kampen in Nederland 600.000 mensen met een medicijnverslaving. Het NEMISIS is een vervolgstudie naar de psychische gezondheid van een representatieve groep volwassenen, waarbij onderzoek is gedaan naar het voorkomen van verslaving aan medicijnen onder de bevolking tussen de 18 en 64 jaar. Als er sprake is van een periode waarin je structureel medicijnen gebruikt, is de kans groot dat je er geestelijk en mogelijk ook lichamelijk afhankelijk van bent geworden. 

Bij een verslaving aan bijvoorbeeld kalmerings- of slaapmiddelen, heb je het gevoel dat je niet meer zonder kunt en heb je steeds opnieuw de behoefte om ze in te nemen. Andere kenmerken van verslaving zijn de ontwenningsverschijnselen die kunnen optreden op het moment dat je stopt met het innemen van de medicatie. 

Wat zijn de meest verslavende medicijnen? 

Tot de meest verslavende medicijnen behoren onder meer: anti-epileptica, benzodiazepinen en opioïden. Anti-epileptica is een groep van medicijnen die overmatige ontlading van de hersencellen probeert te onderdrukken om epileptische aanvallen te voorkomen. Voorbeelden zijn: carbamazepine, valproïnezuur, levetiracetam en fenobarbital. Benzodiazepinen onderdrukken de hersenactiviteit waardoor je kalmeert of sneller in slaap valt. Onder meer: lorazepam, diazepam, oxazepam, rivotril en temazepam, behoren tot de groep van de benzodiazepinen. Opioïden (opiaten) werken sterk pijnstillend. Onder deze categorie medicatie valt pijnmedicatie zoals: morfine, tramadol, fentanyl, oxycodon, dexamfetamine, codeïne en methadon.

De symptomen van een medicijnverslaving

Als je last hebt van verschillende symptomen is de kans groot dat je bent verslaafd aan medicijnen. Je neemt steeds eerder en vaker medicijnen in, je voelt je niet meer prettig zonder het gebruik van medicijnen, je wordt zenuwachtig en onrustig van het idee dat er niet genoeg medicijnen in huis zijn en je denkt niet meer zonder medicatie te kunnen leven of slapen. Daarnaast worden je emoties afgevlakt en ervaar je geen plezier of verdriet meer. Je hebt een gebrek aan concentratie en je komt warrig over. Verder heb je geen energie voor dagelijkse activiteiten, voel je je extreem vermoeid en lui, word je vaak geïrriteerd en met een kater wakker en heb je geen zin meer in seks. Bij het niet gebruiken van het medicijn heb je ontwenningsverschijnselen, zoals: angst, transpireren, misselijkheid, trillen, spierpijn, rusteloosheid en prikkelbaarheid. Als je probeert te stoppen word je onrustig en nemen je klachten toe.

Hulp bij een medicijnverslaving

Is iemand in je naaste omgeving verslaafd aan medicatie of lijd jij aan een medicijnverslaving, zoals een verslaving aan een kalmeringsmiddel, slaapmiddelverslaving, een paracetamolverslaving of een verslaving aan een andere pijnstiller? Herstellen van een medicijnverslaving doe je niet alleen. Recovery Mental Healthcare is een in verslavingszorg gespecialiseerde GGZ-instelling die je helpt om de weg naar herstel te bewandelen. Omdat medicatie in specifieke gevallen is toegestaan en wordt voorgeschreven als remedie, weten de professionals als geen ander dat het omgaan met een medicijnverslaving gecompliceerd is. Tijdens de detoxperiode die is bedoeld om van de verslaving af te komen, ervaren gebruikers diverse ontwenningsniveaus op basis van de dosis die ze gebruiken en de stof in hun systeem. 

Om een gespecialiseerd herstelplan op te stellen dat het beste bij je past, benaderen de specialisten elke persoon met die informatie in gedachten. Om eventuele problemen te verlichten controleren ze  daarbij ze de fysieke vitaliteit. Na het ontgiften volgt gedragstherapie die het herstel vergemakkelijkt en een toekomstige terugval voorkomt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie