Afbeelding
Foto via Pixabay

Wat kan je doen tegen de historisch hoge inflatie?

Partnercontent

Het zal je wellicht niet zijn ontgaan, maar het leven in Nederland is merkbaar duurder geworden in de laatste jaren. Sterker nog, als we maart 2022 vergelijken met maart 2021 zijn consumentengoederen en –diensten maar liefst 11,7% duurder geworden. Een stevige stijging van de nog steeds zorgwekkende en hoge 7,2% in februari. In de eurozone lag het gemiddelde in maart op “slechts” 7,5%, dus we zijn zeker niet alleen ... maar dat is een magere troost. Het is reeds van de oliecrisis in 1975 geleden dat we nog eens dergelijke cijfers hebben gezien, en voor veel Nederlanders is dit dus een vrijwel ongeziene situatie.

In dit artikel bekijken we eens wat inflatie precies is, wat de oorzaak ervan is, en wat je hier tegen kan doen.

Wat is inflatie precies?

Inflatie is, kort en simpel gezegd, een algemene stijging in de prijzen van producten en diensten in een economie. Lichte inflatie maakt deel uit van het normale verloop van het economisch verkeer, en prijzen die met 1-2% stijgen elk jaar zijn geen reden voor onrust. Maar als het meer dan 7% bereikt is er wel wat meer aan de hand, en al zeker als het richting 12% gaat. Een voorname reden voor de sterke recente toename in het inflatiepercentage is natuurlijk de oorlog in Oekraïne.

De prijzen van energie en brandstof stijgen op globaal niveau, en hierdoor wordt het internationale economische verkeer ook ontregeld, waardoor andere producten (voornamelijk degene die we importeren) ook duurder worden. En uiteraard is het voortdurende printen van geld door de overheid ook een gigantische factor, want hoe meer geld er in de economie wordt gepompt “voor het goed van de bevolking”, hoe minder 1 euro waard is.

Inflatie komt dus neer op het verlies aan koopkracht, want je kan vandaag de dag met 1 euro minder kopen dan je 10 jaar geleden kon. De impact van (hoge) inflatie valt echt niet te onderschatten, want het ontregelt de hele economie en zorgt voor tal van nare neveneffecten. Sterker nog, als inflatie niet binnen de perken wordt gehouden, kan het leiden tot hyper-inflatie, wat zelfs voor een algemene economische instorting kan zorgen.

Wat kan je tegen inflatie doen?

Om te beginnen moeten we vermelden dat de overheid wel wat maatregelen neemt om deze situatie aan te pakken, zoals energiesubsidies en een belastingverlaging op energie en brandstof. Dit zal natuurlijk wat helpen, maar is bijlange niet genoeg voor de meeste mensen. “Too little, too late”, om het even in het Engels te zeggen. Je bent dus bijna volledig op jezelf aangewezen als je de impact van inflatie op jouw leven wil minimaliseren op een betrouwbare wijze.

Dit komt neer op de volgende factoren:

  • Voor jezelf werken en zorgen dat je geen vast inkomen hebt, maar eerder een inkomen dat je kan schalen aan de hand van de staat van de economie. Iedereen met een gewoon salaris zal de gevolgen van inflatie harder volgen dan degene die een eigen bedrijfje hebben of zelfstandig zijn, want die laatste kunnen gewoon hun tarieven verhogen om de inflatie te compenseren
  • De enige betrouwbare manier voor de meeste mensen om inflatie tegen te gaan is “assets” op te stellen die het beter doen dan de markt, of op zijn minst de markt evenaren. Met andere woorden: beleggen

Voor de meeste mensen is de tweede factor de beste optie.

Als je gewoon al je geld op een spaarrekening laat staan, verliest dat elk jaar in waarde. Het rentetarief is bijlange niet genoeg om de inflatie te ontlopen.

De meest voorkomende en optimale opties om te beleggen met het oog op de impact van inflatie te minimaliseren zijn:

  • Vastgoed: een fysiek pand aankopen geeft je de mogelijkheid om je vermogen na verloop van tijd sterk te zien stijgen in waarde, én je kan er een inkomen mee verdienen in de vorm van huur - een inkomen dat je kan verhogen afhankelijk van de markt. Als je geen fysiek vastgoed wenst aan te kopen zijn REITs een optie, fondsen die in vastgoed beleggen
  • Cryptocurrency: cryptomunten zoals Bitcoin zijn niet afhankelijk van één enkele economie, ze zijn digitaal, gedecentraliseerd en internationaal en de meeste ervan hebben in de jaren sinds hun opkomst een gigantische toename in waarde gezien. Momenteel zijn er meer dan een miljoen Nederlanders die in crypto investeren, dus moeilijk is het niet. Zoek gewoon de beste crypto broker, en doe wat onderzoek naar interessante munten waarin je kan beleggen op lange termijn
  • Aandelen of ETFs: beleggen op de beurs heeft historisch gezien (we spreken over data van meer dan een eeuw) een rendement van 8 tot 10%. Als je dit jarenlang doet treedt het effect van compound interest (rente op je rente) in actie, en je zal gestaag rijker en rijker worden. En in veel gevallen haal je hier ook nog eens een passief inkomen mee binnen via dividenden
  • Goud/zilver: edelmetalen doen het meestal goed als een economie het slecht doet, en zijn op lange termijn wellicht dé beste indekking tegen inflatie. Het nadeel is wel dat deze geen stroom van inkomen binnenbrengen, maar de voordelen zijn voor veel mensen belangrijker en ze zweren bij goud en zilver

Zoals je kan zien zijn er dus tal van opties, allemaal met voor- en nadelen.

Een laatste aspect dat we zeker niet mogen vergeten aan te halen is de mogelijkheid om buiten de landsgrenzen te gaan kijken.

Ja, investeren in cryptocurrency is internationaal, dus dat is al een prima manier, maar als je de Nederlandse inflatie wenst te ontlopen, is het een uitstekende optie om te beleggen in landen die er weinig tot geen invloed van hebben.

Vastgoed is wellicht de meest gebruikte methode hiervoor, en een huisje aankopen in pakweg Thailand of Paraguay heeft talrijke voordelen:

  • De waarde is niet gelinkt aan de economie van Nederland
  • Je kan dit verhuren om een inkomen mee te verdienen
  • Vastgoed in dergelijke landen kost minder en stijgt doorgaans sterker in waarde
  • Je hebt er ook nog eens een leuk vakantiehuisje mee

Ook aandelen en fondsen van buitenlandse beurzen zijn een mogelijkheid, en iets dat tegenwoordig erg makkelijk te doen is online via allerlei brokers.

Kortom, hoewel de inflatie in Nederland op een historisch hoog niveau staat en dit zonder twijfel een probleem vormt voor heel wat Nederlanders, kan je hier zo goed mogelijk mee omgaan door 1) te beleggen en 2) een schaalbaar inkomen te verdienen.

advertentie
advertentie