Afbeelding
Photo by micheile dot com on Unsplash

6 tips om geld te besparen

Partnercontent

Het kan niemand ontgaan zijn dat de prijzen in de supermarkten, horeca, aan de pomp en op nog veel meer plekken behoorlijk zijn gestegen de afgelopen maanden onder andere vanwege de inflatie. Daardoor houden we steeds minder geld over om bijvoorbeeld opzij te zetten of om leuke dingen mee te doen. Het kan dus geen kwaad om in deze tijd goed op je geld te letten en te proberen zoveel mogelijk geld te besparen. 

Ga op zoek naar de beste prijs

Omdat het leven duurder wordt, ben je meer geld kwijt aan vaste lasten, boodschappen en andere noodzakelijke dingen. Je wilt echter wel geld overhouden voor leuke dingen. Ga daarom op zoek naar de beste prijs. Wil je bijvoorbeeld drank inkopen voor een feestje, kijk dan eens bij DrankDozijn. Hier kun je terecht voor een groot assortiment aan dranken voor een zo laag mogelijke prijs. Zoeken naar de beste prijs betekent ook prijzen vergelijken. Maak hiervoor handig gebruik van vergelijkingswebsite. 

Probeer impulsaankopen te voorkomen

We zijn vaak veel geld kwijt aan kleine, ondoordachte aankopen. Je gooit wat extra dingen in je wagentje in de supermarkt, je bestelt toch maar weer eten omdat je geen zin hebt om te koken of koopt nieuwe kleding die je eigenlijk niet nodig hebt. Probeer dit soort impuls aankopen te voorkomen. Door meer bewust na te denken over wat je echt nodig hebt kun je al snel iedere maand wat geld overhouden. Stel je aankoop nog even uit, vaak ben je het na een tijdje alweer vergeten en blijkt het dus helemaal niet nodig te zijn. Impulsaankopen in de supermarkt zijn snel gedaan. Dit kun je onder andere voorkomen door een boodschappenlijst op te stellen. Zo is het makkelijker om tijdens het winkelen in de supermarkt alleen te pakken wat er op je lijst staat en dus geen dingen te kopen die je niet nodig hebt. 

Krijg inzicht in je financiën 

Wie goed op de hoogte is van z’n eigen financiën, kan ook makkelijker bepalen waar en hoe je het beste ruimte kunt creëren en waar je dus geld kunt besparen. Inzicht in je inkomsten en uitgave is belangrijk, zo houd je het overzicht en kun je werken met budgetten. Maak bijvoorbeeld gebruik van potjes die je kunt aanmaken op je bankrekening, zet geld opzij zodra je weet dat je grotere uitgaven moet doen en houd je financiën bij in een kasboekje. Dit kan een fysiek boekje zijn, maar natuurlijk ook op je computer. Bereken wat je kwijt bent aan vaste lasten en boodschappen en wat je daarna nog overhoudt. Vervolgens kun je met het geld dat nog overblijft een verdeling maken met wat je kwijt wilt zijn aan overige zaken. Zo kun je heel bewust kiezen waar je je geld aan uitgeeft. 

Wacht op het juiste moment

Wie geduldig is, wordt beloond. Door op het juiste moment toe te slaan, kun je heel wat geld besparen op bepaalde producten. Koop bijvoorbeeld vlak voor of na de kerst je kerstversiering, dan zijn ze namelijk al direct een stuk goedkoper. Hetzelfde geldt voor bepaalde seizoenskleding. Een winterjas scoor je goedkoper wanneer je hem zo laat mogelijk in het seizoen aanschaft. Wellicht heb je er dan die winter nog niet heel veel aan, maar volgend jaar kun je hem natuurlijk ook nog steeds dragen.

Voorkom problemen en daarmee hoge kosten

Wanneer er apparaten of andere dingen in huis stuk gaan, ben je vaak veel geld kwijt aan het vervangen of repareren daarvan. Door zuinig met je spullen om te gaan wordt de kans kleiner dat er iets vervangen moet worden. Onderhoud ook zaken als je auto, fiets, wasmachine of boiler goed of laat het regelmatig nakijken. Zo kun je dure reparaties voorkomen of ben je er in ieder geval op tijd bij zodat het niet erger wordt. Dit geldt overigens ook voor lichamelijke controles zoals bijvoorbeeld de tandarts. Zolang je elke half jaar of jaar je gebit laat controleren, hoeft het niet heel veel geld te kosten en voorkom je vervelende en dure operaties. 

Koop tweedehands

Veel spullen zijn duurder geworden, zeker wanneer je ze nieuw in de winkel koopt. Koop daarom vaker tweedehands spullen. Veel dingen zijn heel geschikt om nog een extra ronde mee te gaan, denk aan meubels, kleding of witgoed. Houd hierbij wel rekening met het verschil dat soms gemaakt wordt tussen tweedehands of vintage. In dat laatste geval is het prijskaartje namelijk niet altijd zo laag als dat je zou willen. Het scheelt je vaak in de portemonnee, en is bovendien ook nog eens beter voor het milieu

advertentie
advertentie