Afbeelding
Photo by Art Rachen on Unsplash

Investeren in cryptocurrency? Dit moet je weten

Partnercontent

De laatste jaren is investeren in cryptocurrency ontzettend populair geworden. Na het halen van record na record op onder andere de Bitcoin koers blijft crypto lonken. Misschien heb je er zelf al eens over nagedacht om ook de sprong te wagen of wellicht heb je al wat geld omgezet in digitale coins. Ben je van plan om ook te beginnen met beleggen in cryptomunten zoals de Bitcoin of Cardano? In dit artikel lees je er meer over.

Beleggen voor beginners: wat is crypto precies?

Zo is het bijvoorbeeld altijd aan te raden om eerst écht goed te weten wat cryptocurrency precies is voordat je erin gaat investeren. Je kunt cryptocurrency het beste zien als digitaal geld, omdat je het niet vast kunt pakken. Cryptomunten zoals Bitcoin bestaan uit unieke computercodes waar mensen een bepaalde waarde aan hechten. Je kunt de munten dus niet zoals een euro in je portefeuille stoppen. Het was al in 2008 dat de eerste cryptomunt, de Bitcoin, werd uitgevonden door Satoshi Nakamoto, een pseudoniem voor een of meerdere programmeurs. Niemand weet precies wie de echte oprichter van de digitale munt is.

In het begin was de Bitcoin nog amper wat waard. Sterker nog: de eerste aankoop met 10.000 Bitcoins was een pizza. Tegenwoordig is één Bitcoin al meer dan 23.000 euro waard (op het moment van schrijven). Moet je je voorstellen hoeveel pizza’s in Ouder-Amstel je daarvoor kunt scoren! Na het succes van de Bitcoin zijn er talloze andere altcoins (alternative coins) bijgekomen. De één is wellicht bekender dan de ander en de één is meer waard dan de ander, maar het is zeker aan te raden om hierin te verdiepen wanneer je wilt investeren in cryptomunten.

Laatste jaren meer beleggers in cryptocurrency

Wat opvallend is, is dat er de laatste jaren alsmaar meer beleggers in cryptocurrency te vinden zijn in Nederland. Het is vooral sinds de coronacrisis het geval dat er meer Nederlanders zijn begonnen met beleggen. Zij investeren massaal in de Bitcoin koers, maar ook in andere koersen van altcoins waaronder de Cardano koers en de Ripple koers. Toen Nederland in lockdown kwam, zochten mensen naar nieuwe hobby’s. Ze hielden geld over omdat de winkels, de horeca en de grenzen dicht waren. Al gauw lazen deze beginnende investeerders over de stijgende cryptokoersen. Die koersen stegen aanzienlijk omdat er door de lockdowns economische onzekerheid ontstond.

Investeerders en bedrijven besloten daarom om van de ‘gewone’ aandelenmarkt af te gaan en over stappen op iets dat minder vatbaar is voor economische veranderingen: cryptocurrency. Dat komt omdat cryptomunten gedecentraliseerd zijn; er is geen bank of andere financiële tussenpartij aanwezig om de munt te reguleren. Bij cryptomunten geldt het: des te meer vraag ernaar is, des te hoger de waarde gaat liggen. Je raadt het misschien al wel: die stijgende koersen bleven niet onopgemerkt; ook de ‘gewone’ Nederlander begon al gauw de voordelen van investeren in crypto te ontdekken. Nu er alsmaar meer mensen beginnen met investeren, blijven de koersen stijgen.

Ook beginnen met crypto? Hier moet je op letten

Het grote voordeel van investeren in crypto zoals Bitcoin of Cardano is dat je er op de langere termijn veel geld mee kunt verdienen. Maar: je moet ook bewust zijn van de eventuele risico’s waar je mee te maken krijgt. Let daarom op de volgende punten wanneer je een beginnende belegger bent:

  • Lees je altijd eerst goed in voordat je begint met beleggen in crypto. Alleen dan kun je het maximale rendement uit je inleg halen.
  • Investeer alleen met geld dat je eventueel zou kunnen missen. De koersen zijn volatiel waardoor je inleg de ene dag veel waard kan zijn en de andere dag ineens veel minder. Daarom is het wel zo handig om alleen te beleggen met geld dat je niet direct volgende maand nodig hebt.
  • Je kunt gewoon via internet beginnen met investeren in crypto. Er zijn diverse traders te vinden waar je munten kunt kopen.
  • Spreid je kansen en beleg in meerdere cryptomunten (en/of andere aandelen). Op die manier wordt je beleggingsportefeuille divers waardoor de kans kleiner is dat je al je inleg kwijt bent wanneer het opeens minder goed gaat met een bepaalde munt.
  • Het is goed om te weten dat je altijd voor de langere termijn moet investeren - wil je het maximale uit je inleg halen. Het is heel aantrekkelijk om je cryptomunten te verkopen wanneer je ineens veel winst hebt behaald, maar experts verwachten dat het in de toekomst alleen maar nog beter zal gaan met de Bitcoin koers, de Cardano koers en de andere koersen.
advertentie
advertentie