Afbeelding
Afbeelding van Thomas Breher via Pixabay

Veel mensen maken zich zorgen over energieverbruik

24 april 2023 om 00:00 Partnercontent

Sinds de prijzen voor gas en stroom vanaf 2022 fors zijn gestegen maken veel mensen zich hier zorgen over. We durven de kachel bijna niet meer aan te zetten, is een veel gemaakte opmerking. Maar niet stoken kan allerlei problemen geven. Kou en vocht zijn slecht voor de gezondheid. Schimmelvorming is eveneens een risico en het ziet er natuurlijk ook niet prettig uit. Maar ja, de andere kant is natuurlijk dat velen een gasrekening van duizenden euro’s per jaar ook niet kunnen opbrengen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je je huis met zo min mogelijk energieverbruik warm kunt krijgen.

Infrarood wordt steeds populairder

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van infrarood panelen. Je kunt kiezen voor een infrarood paneel van Polarheat. Hiermee kun je een specifieke ruimte verwarmen. Ideaal als je bijvoorbeeld thuiswerkt of als je ’s avonds alleen het deel van de woonkamer wilt verwarmen waar je zithoek en tv staan. Ook voor bijvoorbeeld een werkkamer of de babykamer is een paneel met infrarood warmte ideaal. Je zet het aan als het nodig is en als warmte niet nodig is kan het worden uitgeschakeld. Natuurlijk verbruikt het paneel stroom, maar stroom is een stuk goedkoper dan aardgas. Je kunt dus altijd nog besparen op je energiekosten.

Aan de slag met isolatie en moderne verwarming

Je huis lekker warm maken is één ding. Dat op een zo zuinige manier doen is natuurlijk ook belangrijk. Daarom is het interessant om na te denken over isolatie. Een goed geïsoleerd huis is immers veel makkelijker te verwarmen. Het isoleren van de spouwmuren is vaak het makkelijkst en ook het goedkoopst. Hiervoor kun je een gespecialiseerd bedrijf inhuren. De werkzaamheden nemen voor een tussenwoning hooguit een halve dag in beslag. Voor een hoekhuis of vrijstaand huis moet je rekening houden met een dag werk. Daarnaast kun je overwegen om op een alternatieve manier van verwarming over te stappen, zoals vloerverwarming. Ook worden steeds meer huizen aangesloten op een warmtenet.

Veilig klussen aan je huis

Als je zelf aan de slag gaat met het verduurzamen van je woning is het belangrijk dat je kunt beschikken over goed gereedschap. Kijk online voor een haakse slijper aanbieding en laat je goed adviseren over het toepassen van isolatiemateriaal voor je dak, je vloer en de muren. Je kunt de muren namelijk ook aan de binnenzijde isoleren. Dat is een goede oplossing als je in een oudere woning woont die geen spouwmuren heeft. Dan is spouwmuurisolatie immers niet mogelijk. Wil je toch besparen op de kosten om je huis warm te stoken kun je dan isolatie aan de binnenzijde op de muren aanbrengen.

Hulp bij een hoge energierekening

Steeds meer gemeenten bieden gericht hulp aan inwoners die kampen met hoge energiekosten. In 2023 is het energieplafond ingesteld. Desondanks zijn de kosten voor gas en stroom nog altijd hoger dan ze waren voordat de energiecrisis ontstond. Daarom is er voor mensen met een laag inkomen een extra vergoeding. Die kan bij de gemeente worden aangevraagd. Mensen met een bijstandsuitkering krijgen de vergoeding vaak automatisch omdat zij bij de gemeente bekend zijn. Mensen met een ander soort laag inkomen kunnen een aanvraag indienen. Als blijkt dat je in aanmerking komt wordt de tegemoetkoming vaak binnen enkele weken uitgekeerd. Voor 2022 bedraagt deze vergoeding 1300 euro. Ook voor 2023 is dit bedrag beschikbaar. De uitbetaling heeft nog niet geheel plaatsgevonden. Veel gemeenten betalen 800 euro van deze vergoeding pas uit als in juni 2023 de wetgeving hiervoor is doorgevoerd. Informatie hierover is te vinden op de website van je gemeente of van die van de regionale sociale dienst waar de gemeente bij is aangesloten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie